čeka se odobrenje španske vlade

Saudi Telecom kupuje 10 odsto udela u kompaniji Telefonica

InvesticijeNovacSvet

6.9.2023 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudi Telecom kupuje 10 odsto udela u kompaniji Telefonica Saudi Telecom kupuje 10 odsto udela u kompaniji Telefonica
Saudi Telecom preuzima skoro 10 odsto udela u španskoj kompaniji Telefonica za otprilike 2,25 milijardi dolara. Španski telekomunikacioni operater je već neko vreme u... Saudi Telecom kupuje 10 odsto udela u kompaniji Telefonica

Saudi Telecom preuzima skoro 10 odsto udela u španskoj kompaniji Telefonica za otprilike 2,25 milijardi dolara. Španski telekomunikacioni operater je već neko vreme u problemima priprema se da iznese novu strategiju za budući rast.

Kompanija koju kontroliše saudijska vlada kupila je oko 569,3 miliona akcija i koristi finansijske instrumente koji će joj zajedno dati 9,9 odsto udela u operateru kada regulatori odobre, navodi se u zvaničnom podnesku. Transakcija je finansirana kombinacijom sopstvenih sredstava kompanije i bankarskog duga. Američke depozitne potvrde Telefonice porasle su u utorak u Njujorku za 2,05 odsto, piše Bloomberg.

Ova akvizicija će svakako privući pažnju španske vlade, koja na Telefonicu gleda kao na kompaniju od strateškog značaja, operativnu infrastrukturu koja je ključna za odbranu i bezbednost nacije. Kupovina udela većeg od pet odsto može zahtevati odobrenje vlade.

Telefonica kao glavne investitore ima dve španske banke, CaixaBank i Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, i one ukupno poseduju manje od 10 odsto kompanije.

Saudi Telekom je u izjavi jasno stavio do znanja da ne planira da preuzme kontrolu ili većinski udeo u Telefonici. „Smatramo ovo kao ubedljivu investicionu priliku da iskoristimo naš jak bilans stanja uz održavanje naše politike dividendi“, navodi se u saopštenju koje je preneo Bloomberg.

Udeo Saudi Telecoma takođe naglašava rastući uticaj bliskoistočnih operatera u Evropi. Telekomunikacijska grupa Emirates iz Abu Dabija postala je najveći akcionar Vodafone Group i pristala je da plati 2,4 milijarde dolara za kontrolni udeo u pojedinim poslovnim operacijama PPF Telekom grupe u jugoistočnoj Evropi.

Saudi Telecom je 64 odsto u vlasništvu saudijskog suverenog fonda, kojim predsedava prestolonaslednik Mohamed bin Salman. U piutanju je najveća telekomunikaciona kompanija na Bliskom istoku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...