Nova tužba za popularnu društvenu mrežu

Twitter pomagao Saudijskoj Arabiji da otkrije identitete kritičara vlasti

SvetU fokusu

4.9.2023 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Twitter pomagao Saudijskoj Arabiji da otkrije identitete kritičara vlasti Twitter pomagao Saudijskoj Arabiji da otkrije identitete kritičara vlasti
Društvena mreža X, ranije poznata kao Twitter, optužena je u revidiranoj građanskoj tužbi SAD da je pomogla Saudijskoj Arabiji da izvrši teške povrede ljudskih... Twitter pomagao Saudijskoj Arabiji da otkrije identitete kritičara vlasti

Društvena mreža X, ranije poznata kao Twitter, optužena je u revidiranoj građanskoj tužbi SAD da je pomogla Saudijskoj Arabiji da izvrši teške povrede ljudskih prava svojih korisnika, uključujući otkrivanje poverljivih korisničkih podataka na zahtev saudijskih vlasti po mnogo većoj stopi nego što je to činila, recimo, za SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo ili Kanadu.

Kako danas prenosi The Guardian, tužbu je prošlog maja pokrenula sestra saudijskog humanitarnog radnika koji je nasilno nestao, a potom i osuđen na 20 godina zatvora.

Tužba je fokusirana na događaje oko “infiltracije tri saudijska agenta u kalifornijsku kompaniju, što je na kraju dovelo do hapšenja Abdulrahmana el Sadhana i otkrivanja identiteta hiljade anonimnih korisnika društvene mreže, od kojih su neki kasnije navodno privedeni i mučeni u sklopu vladinog gušenja opozicije.

Twitter je, navodno, pod vođstvom tadašnjeg izvršnog direktora Džeka Dorsija (Jack Dorsey), namerno ignorisao kampanju saudijske vlade, ali je iz finansijskih razloga i napora da održava bliske veze sa saudijskom vladom, glavnim investitorom u kompaniju, na kraju pružio pomoć kraljevstvu.

Nova pravna prijava dolazi nekoliko dana nakon što je Human Right Watch osudio saudijske vlasti jer su osudile jednog čoveka na smrt isključivo na osnovu njegovih aktivnosti na Twitteru i Youtubeu, što je nazvano „eskalacijom“ vladinog gušenja slobode izražavanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...