Zašto je sport glavni fokus kraljevstva bogatog naftom?

Saudijski investicioni fond ulaže u organizaciju velikih sportskih događaja

SvetVesti

7.8.2023 11:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Saudijski investicioni fond ulaže u organizaciju velikih sportskih događaja Saudijski investicioni fond ulaže u organizaciju velikih sportskih događaja
Saudijski državni investicioni fond je najavio novu sportsku investicionu kompaniju dizajniranu da privuče „velike globalne događaje“ u kraljevstvo, koje je provelo poslednje mesece mameći... Saudijski investicioni fond ulaže u organizaciju velikih sportskih događaja

Saudijski državni investicioni fond je najavio novu sportsku investicionu kompaniju dizajniranu da privuče „velike globalne događaje“ u kraljevstvo, koje je provelo poslednje mesece mameći vrhunske fudbalske zvezde.

Kompanija SRJ Sports Investments, „ulagaće u kreiranje i održavanje novih sportskih događaja, kupovinu komercijalnih prava popularnih i istaknutih sportskih takmičenja u Saudijskoj Arabiji“, saopštio je Fond za javna ulaganja (PIF), piše francuska novinska agencija AFP.

To će „ciljati na kompanije specijalizovane za angažovanje navijača i transformativne sportske tehnologije, jačajući poziciju Saudijske Arabije kao jedne od vodećih svetskih sportskih i zabavnih destinacija“.

Sport je bio glavni fokus kraljevstva bogatog naftom da se pozicionira kao globalna poslovna i turistička destinacija u okviru reformske agende „Vision 2030” koju sprovodi prestolonaslednik Mohamed bin Salman (Mohammed bin Salman), predsednik PIF-a.

Fudbalski klubovi u zalivskoj državi, najvećem svetskom izvozniku sirove nafte, potpisali su ugovore sa mnoštvom velikih zvezda, počevši od Kristijana Ronalda (Cristiano Ronaldo) prošle godine, pa do Karima Benzeme, Džordana Hendersona (Jordan Henderson) i Sadija Manea (Sadio Mane) ove godine, dok su pregovori sa Kilijanom Mbapeom (Kylian Mbappe) i Mesijem (Lionel Messi) bili neuspešni.

Saudijska Arabija je, takođe, izazvala šokove finansiranjem LIV profesionalne golf ture, kao i organizacijom Velike nagrade Saudijske Arabije.

ATP i VTA, organizacije koje vode profesionalne teniske turneje za muškarce i žene, bili su na meti Saudijaca, koji su prošle godine bili domaćini izložbe za najbolje muške igrače izvan Rijada.

Nalet dogovora i pregovora podstakao je optužbe o „sportskom pranju“ ili korišćenju sporta za odvraćanje pažnje od često kritikovanog nepoštovanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

PIF je jedan od najvećih svetskih privatnih fondova sa imovinom od preko 620 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...