Kraljevina ne želi da se oslanja samo na naftu

Saudijska Arabija ulaže u razvoj farmaceutskih proizvoda

SvetU fokusu

19.6.2023 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijska Arabija ulaže u razvoj farmaceutskih proizvoda Saudijska Arabija ulaže u razvoj farmaceutskih proizvoda
Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF) otvara novu firmu kako bi privukao farmaceutske i biotehnološke kompanije da investiraju u proizvodnju lekova, jer Kraljevina ne... Saudijska Arabija ulaže u razvoj farmaceutskih proizvoda

Javni investicioni fond Saudijske Arabije (PIF) otvara novu firmu kako bi privukao farmaceutske i biotehnološke kompanije da investiraju u proizvodnju lekova, jer Kraljevina ne želi da se oslanja samo na biznis sa naftom i gleda kako da ubrza taj prelazak.

Farmaceutska investiciona kompanija ima za cilj partnerstvo sa lokalnim i međunarodnim firmama koje bi radile na razvoju farmaceutskih proizvoda uključujući i insulin, vakcine, terapiju plazmom, monoklonolna antitela i ćelijske i genske terapije, navodi se u saopštenju PIF-a u kom nisu otkriveni finansijski detalji o predloženim investicijama, piše Bloomberg.

Lifera, nova firma o kojoj je reč trebalo bi da „omogući privatnom sektoru da se poveća, obezbeđujući lakši pristup pacijentima, kao i lakše snabdevanje lekovima koji mogu da zadovolje lokalnu, regionalnu i globalnu potražnju“, rekao je Jazid Alhamid (Yazeed Al-Humeid) zamenik guvernera PIF-a.

Činjenica je da je pod vođstvom vladara zemlje, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana (Mohammed bin Salman), PIF postao jedan od najvećih suverenih investicionih fondova sa imovinom od oko 700 milijardi dolara. Pretvorio je nekada uspavanu holding kompaniju fokusiranu na domaće tržište u kompaniju vrednu nekoliko biliona dolara, koja može da transformiše privredu Kraljevstva u ekonomiju manje zavisnu od prihoda od nafte i tako je uzdigne u rang 15 najboljih ekonomija do 2030.godine.

PIF, koji je od 2017. godine osnovao 79 kompanija u 13 sektora, kaže da je njegov glavni cilj da deluje kao katalizator brzog razvoja, inovacija i otvaranja radnih mesta, ali mnogi kritičari to vide kao istiskivanje privatnog sektora i gušenje preduzetništva. Pored svojih inostranih ulaganja u golf i video-igre, PIF je pokrenuo i lokalne firme, uključujući lanac butik hotela, kao i posao sa kafom i elektronskim jednokratnim cigaretama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...