Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
NOVA ROBA NA BERZI WALL STREET

Trgovanje vodom sve unosniji biznis, a nestašica sve bliža

BerzaBiznisEkologijaInvesticijeIzdvajamoNovacU fokusu

9.2.2021 14:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

Trgovanje vodom sve unosniji biznis, a nestašica sve bliža Trgovanje vodom sve unosniji biznis, a nestašica sve bliža
Amerika ostaje bez pijaće vode, a Wall Street se kladi na to kako će se nestašice odigrati u budućnosti. Od decembra prošle godine investitori,... Trgovanje vodom sve unosniji biznis, a nestašica sve bliža

Amerika ostaje bez pijaće vode, a Wall Street se kladi na to kako će se nestašice odigrati u budućnosti. Od decembra prošle godine investitori, poljoprivrednici i opštine prvi put mogu da se klade na buduću novu cenu vode pod oznakom NQH2O u Nasdaq Veles California Water Indexu.

Fjučersi koji su najavljeni prošle jeseni vezani su za kalifornijsko tržište vode u iznosu 1,1 milijardu dolara, prenosi Yahoo Finance. Akcije vode nisu sasvim nove na tržištu, ali se do sada nije njome trgovalo na Wall Streetu kao ostalim robama, poput nafte, zlata ili pšenice.

Izvor: Nasdaq

Za razliku od svega nabrojanog, zarada trgovaca vodom imala bi uznemirujuće posledice, jer je sračunata s tim da će doći do prave oskudice tečnosti neophodne za život na Zemlji. Prema nedavnoj studiji Univerziteta Harvard gotovo polovina od 204 bazena slatke vode u SAD verovatno neće zadovoljavati mesečne potrebe za vodom do 2071. godine.

Ključni faktori nestašice vode su povećana potražnja zbog rasta ljudske populacije u SAD, kao i smanjena ponuda usled klimatskih promena. Globalna slika je još sumornija, pa tako Svetski fond za divlje životinje procenjuje da bi se već 2025. godine dve trećine svetske populacije moglo suočiti sa nestašicom vode.

Foto: Pixabay.com

Ujedinjene nacije predviđaju da više od dve milijarde ljudi živi u zemljama koje su izložene velikoj nestabilnosti u snabdevanju vodom, prenosi Money US News. Rast globalne populacije, klimatske promene, povećani zahtevi poljoprivrede za vodom, kao i širenje urbanih područja ubrzano doprinose daljem narušavanju ravnoteže vodosnabdevanja.

Sa nestašicom vode dolazi prilika za investitore koji razmišljaju dugoročno. Jedan od najefikasnijih načina moglo bi da bude ulaganje u kompanije za prečišćavanje vode, prenosi portal Nasdaq. Jedna od takvih kompanija je Global Water Resources sa sedištem u Finiksu u Arizoni, koja se bavi prečišćavanjem otpadnih voda.

Foto: Pixabay.com

Kompanija American Water Works ima postrojenja za vodu i otpadne vode u 16 saveznih država SAD i nastavlja da se širi. Ova kompanija povećala je profit u trećem kvartalu prošle godine za 9,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Akcije kompanije porasle su u istom periodu za 20 odsto, a analitičari preporučuju investitorima koji ulažu u vodu da u 2021. kupuju njene deonice.

Ecolab je američka kompanija koja pruža usluge obrade i prečišćavanja vode industrijskim kupcima. Njena prodaja porasla je za 29 odsto u trećem kvartalu 2020. godine, a vrednost njenih akcija ojačala je za 15 odsto. Ova kompanija procenjuje da se usluge prečišćavanja i tretiranja vode shvataju mnogo ozbiljnije nego pre pandemije i u tome vidi svoju šansu za rast.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...