Rekordan kvartalni prihod tajvanske kompanije u 2022.

TSMC ostvario rast neto dobiti od 78 odsto

NovacSvet

12.1.2023 09:02 Autor: Vladimir Jokanović 1

TSMC ostvario rast neto dobiti od 78 odsto TSMC ostvario rast neto dobiti od 78 odsto
Tajvanski proizvođač čipova TSMC izvestio je u četvrtak o rastu neto dobiti od čak 78 odsto u četvrtom kvartalu 2022. godine postavljajući još jedan... TSMC ostvario rast neto dobiti od 78 odsto

Tajvanski proizvođač čipova TSMC izvestio je u četvrtak o rastu neto dobiti od čak 78 odsto u četvrtom kvartalu 2022. godine postavljajući još jedan kvartalni rekord. Snažna prodaja naprednih čipova pomogla je kompaniji da izbegne širi pad industrije koji je pogodio proizvođače jeftinih čipova.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), najveći proizvođač čipova u svetu i glavni dobavljač kompanije Apple zabeležio je 9,72 milijarde dolara dobiti u periodu od oktobra do decembra, što je bolje od očekivanja Refinitiva, prenosi Reuters.

Poslovanje kompanije TSMC podstaknuto je globalnom nestašicom čipova za pametne telefone i laptop kompjutere. Iako se netašica smanjila, analitičari navode da je dominacija u proizvodnji nekih od najnaprednijih čipova na sveti održala visok nivo narudžbina tajvanske kompanije.

Prihodi TSMC za pomenuti kvartal porasli su za 26,7 odsto na 19,93 milijarde dolara. Cena akcija kompanije pala je u prošloj godini za 27,1 odsto, ali je ove godine već porasla za 8,5 procenata što je popelo tržišnu vrednost TSMC na 412,78 milijardi dolara. Vrednost njnih akcija porasla je za 0,4 odsto u četvrtak.

Sektor čipova suočen je sa slabom potražnjom za uređajima kao što su pametni telefoni, zbog visoke inflacije i rasta kamatnih stopa. Kompanija TSMC saopštila je da je u 2022. godini potrošila 36,29 milijardi dolara na kapitalne izdatke i predvidela pad potražnje za čipovima u 2023.

TSMC očekuje da će poslovanje ipak biti podstaknuto novim potrebama industrije, izazvanim potražnjom za čipovima visokih performansi koji se koriste za 5G mreže, kao povećanom upotrebom čipova i uređaja u vozilima. Kako prenosi Financial Times, TSMC je u pregovorima o otvaranju svoje prve evropske fabrike u Nemačkoj.

  • GOCA BG

    15.1.2023 #1 Author

    Proizvodnja cipova je u ekspanziji,ovakve kompanije snadbevaju ceo svet…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...