ukupna dugovanja dosegla oko 600 miliona evra

U Crnoj Gori odobren reprogram poreskih dugova od 94,56 miliona evra

NovacPoreziPoslovanjeRegion

9.9.2022 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Crnoj Gori odobren reprogram poreskih dugova od 94,56 miliona evra U Crnoj Gori odobren reprogram poreskih dugova od 94,56 miliona evra
Uprava prihoda i carina (UPC) Crne Gore donela je skoro 4,2 hiljade rešenja o reprogramu poreskog duga, čiji je iznos ukupnog potraživanja 94,56 miliona... U Crnoj Gori odobren reprogram poreskih dugova od 94,56 miliona evra

Uprava prihoda i carina (UPC) Crne Gore donela je skoro 4,2 hiljade rešenja o reprogramu poreskog duga, čiji je iznos ukupnog potraživanja 94,56 miliona evra.

Tu sumu čini 81,73 miliona osnovnog duga, dok kamata iznosi 12,82 miliona, pokazuju podaci UPC sa presekom na 4. septembar, piše Mina pozivajući se na Vijesti.

Obveznici koji uđu u reprogram moraće da plate deset odsto duga jednokratno, a ostatak u 60 mesečnih rata i otpisaće im se prispela kamata na dug.

Iz UPC su kazali da navedeni broj donesenih rešenja nije konačan, jer je rok za njihovo donošenje produžen, ali nije precizirano do kojeg datuma. Rok za podnošenje zahteva za reprogram istekao je 30. juna, a na osnovu posebno donesenog zakona definisano je da UPC donosi rešenje o reprogramu u roku od 60 dana od isteka roka za podnošenje zahteva, što znači da je do kraja prošlog meseca Uprava trebalo da odluči o svim zahtevima.

Upravi je do 4. septembra stiglo ukupno 4,29 hiljada zahteva za reprogram sa poreskim potraživanjem od 140,84 miliona erva, odnosno 124,56 miliona osnovnog duga i 16,28 miliona kamate.

Među donesenim rešenjima nalaze se i 44 poreska obveznika sa poslednje objavljene crne liste čiji je presek stanja dugovanja rađen krajem aprila.

”Sa crne liste doneseno je rešenje o reprogramu poreskog potraživanja sa iznosom ukupnog potraživanja od 44,05 miliona evra, od čega se na osnovni dug odnosi 36,61 milion, a na kamatu 7,43 miliona”, saopštili su iz UPC.

Iz UPC u ovom trenutku “zbog otežanog rada usled sajber napada nisu mogli da odgovore koliko je zahteva za reprogram duga odbijeno”, ali su naveli da su razlozi za odbijanje uglavnom neblagovreno podnošenje zahteva, te ako je nad poreskim dužnikom otvoren stečajni postupak ili ako je poreski dužnik koji je podneo zahtev za reprogram opština, Glavni grad ili Prijestonica Cetinje.

Ministarstvo finansija je objavilo 19. aprila javni poziv za prijave za reprogram poreskog duga na osnovu posebnog zakona koji je deo paketa pratećih zakona u okviru projekta Evropa sad, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine. Dug mogu reprogramirati firme i građani.

U Ministarstvu finansija je procenjeno da će primenom ovog zakona najveći broj obveznika prihvatiti njegove uslove i reprogramirati dug tako da će minimalni finansijski benefit po budžet biti na godišnjem nivou 15 miliona, a za pet godina 75 miliona evra. Ukupan poreski dug na kraju maja je iznosio 607,81 milion evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...