Bogati kupci plaćaju gotovinom

Ubrzan rast cena luksuznih kuća u SAD

NekretnineNovacSvet

23.4.2024 14:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ubrzan rast cena luksuznih kuća u SAD Ubrzan rast cena luksuznih kuća u SAD
Medijalna cena luksuznih kuća u SAD porasla je devet odsto u odnosu na prethodnu godinu na 1,23 miliona dolara u prvom ovogodišnjem kvartalu, što... Ubrzan rast cena luksuznih kuća u SAD

Medijalna cena luksuznih kuća u SAD porasla je devet odsto u odnosu na prethodnu godinu na 1,23 miliona dolara u prvom ovogodišnjem kvartalu, što je ujedno i novi rekord. Prema novom izveštaju kompanije za prodaju nekretnina Redfin, to je dvostruko brže od stope rasta cena “neluksuznih” kuća, čija medijalna vrednost je dostigla 345.000 dolara u tri meseca zaključno sa 31. martom (4,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine).

Redfin u svom istraživanju definiše luksuzne kuće kao one koje spadaju u prvih pet odsto njihove metro oblasti na osnovu tržišne vrednosti. Neluksuzne kuće spadaju od 35. do 65. percentila svoje metro oblasti.

Prema izveštaju, prodaja luksuznih kuća porasla je za 2,1 odsto u prvom tromesečju u odnosu na pre godinu dana, što je prvi put od avgusta 2021. Prodaja neluksuznih kuća pala je za 4,2 odsto.

U izveštaju se navodi da je ova neslaganja nastala zbog toga što su imućni kupci mogli da plate kuće u gotovini, što rezultira time da na njih ne utiču visoke kamatne stope kredita. Nedeljna prosečna 30-godišnja fiksna hipotekarna stopa u SAD, u prva tri meseca ove godine bila je između 6,62 i 6,9 odsto.

„Kupci sa sredstvima za kupovinu luksuznih kuća sada više kupuju jer su uvereni da će cene nastaviti da rastu“, zaključuje se u izveštaju Redfina.

 • LENA

  23.4.2024 #1 Author

  To dodatno naglašava razlike u tržištu nekretnina između imućnih i prosečnih kupaca.

  Odgovori

 • Jj992

  23.4.2024 #2 Author

  Interesantno

  Odgovori

 • AJA

  23.4.2024 #3 Author

  Za bogatase tako normalno…

  Odgovori

 • Maky

  23.4.2024 #4 Author

  Zanimljiv podatak

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.