Za uspeh firme sem kapitala, važna je i analiza njenih prednosti i mana

Kako napraviti dobar biznis plan

IzdvajamoPoslovanjePreduzetnik

13.3.2021 10:20 Autor: Ljiljana Begović

Kako napraviti dobar biznis plan Kako napraviti dobar biznis plan
Ako imate ideju, strategiju i plan za razvijanje i započinjanje sopstvenog biznisa, često je jedina stavka koja nedostaje kapital. Da biste učestvovali na nekom... Kako napraviti dobar biznis plan

Ako imate ideju, strategiju i plan za razvijanje i započinjanje sopstvenog biznisa, često je jedina stavka koja nedostaje kapital. Da biste učestvovali na nekom od državnih konkursa za subvenicije neophodno je da imate biznis plan.

Preduzetnik i osnivač nekoliko uspešnih startapova Mario Pilar, kaže za naš portal, da biznis plan treba da pravite onda kada ste izabrali i analizirali ozbiljnu poslovnu ideju i spremni ste da preduzmete neke radnje da ih sprovedete u delo.

„Prva od tih radnji nije odlazak u Agenciju za privredne registre i otvaranje firme. Prva radnja treba da bude upravo izrada biznis plana. Na osnovu dobro izrađenog biznis plana, znaćete i kakav oblik firme da osnujete u APR. Da li da budete preduzetnik, ili je možda ipak bolje da budete društvo sa organičenom odgovornošću“, ističe Pilar.

On naglašava i da samo ako firma napravi dobar biznis plan, može unapred da shvati koje su njene prednosti, a gde su joj slabosti u odnosu na konkurenciju.

„U tom smislu ćete možda razmišljati o raspodeli finasijskih sredstava. Recimo, vaš konkurent ima proizvod sličan vašem, ali mu je marketing slaba tačka. Shodno tome, možda u vašem biznis planu treba da predvidite da više novca usmerite u marketing“, savetuje Pilar.

Foto:Mario Pilar/privatna arhiva

Biznis plan nije nešto što treba sastavljati samo na početku započinjanja nekog posla, zato jer teorijski to negde stoji da tako treba da bude. Poželjno ih je praviti u toku samog poslovanja.

Naš sagovornik kaže da razlozi za pravljenje biznis plana mogu biti i uvođenje novog proizvoda u asortiman.

„Firma već postoji, ali uvodite nešto novo? Napravite biznis plan. Sagledajte kako će to da utiče na prihode, troškove, da li će i kako da utiče na ostale proizvode i usluge koje imate.Takođe, biznis plan možete napraviti i ako proširujete proizvodni pogon, menjate poslovnu ideju. Pre osnivanja samog preduzeća, ali i u toku samog poslovanja – kad god mislite da se nešto ključno u poslovanju promenilo“, objašnjava Mario Pilar.

 Izrada Biznis plana

Ključ svega je prvo ideja, a onda sve ono što se vrti oko nje. To se pre svega odnosi na ulaganja i troškove koje može da iziskuje poslovna ideja, a onda i na potencijalne prihode koji se mogu ostvariti.

Međutim, naš sagovornik kaže da treba biti obazriv i imati na umu i neke možda skrivene troškove koji nisu na prvi pogled očigledni na primer gorivo za automobil ili popravke mašina. Treba biti pronicljiv, studiozan i realan.

Ključne stavke Biznis plana su:

  • Poslovna ideja
  • Prihodi
  • Troškovi
  • Realna procena situacije na tržištu

„Realna procena, bez biznis plana, ponekad može da bude ometena našim željama da uspemo u poslu, a onda i posao može da krene u pogrešnom smeru“, upozorava Pilar.

Žena na poslu
Foto: Pixabay.com

Postoje oni neki osnovni elementi koje treba da sadrži svaki biznis plan.

-Rezime – u kom se navode ove prethodno pomenute ključne stavke, zatim misija i vizija firme. Najkraće rečeno – opis poslovanja.

-Marketing plan – deo biznis plana koji treba da obuhvati opis proizvoda ili usluge, analizu konkurencije, lokacije biznisa,  analizu ponude i tražnje, cena, načina distribucije, promocije.

-Plan proizvodnje ili usluga – deo biznis plana koji se tiče sprovođenja same ideje u delo. To podrazumeva sredstva za rad, predmete rada i sirovine, radnike.

-Plan organizacije rada – ako je posao manji, onda možete sve sami, ali ako nije, onda je potrebno delegirati obaveze. Šta, kome, kako i pod kojim uslovima dodeliti da radi i kako organizovati rad.

-Finansijski plan – najsloženiji deo posla koji pokazuje ekonomsku opravdanost nekog poduhvata. Ovde treba navesti sredstva koja je potrebno nabaviti, ali i izvore finansiranja, kao i analizu potencijalnih rashoda i očekivanih prihoda.

„Kada se sve stavi ‘crno na belo’, stvari na kraju možda nisu tako ružičaste kao što ste mislili da jesu kada se poslovna ideja rađala. Na ovaj način se uviđaju slabosti i prednosti, ali i procenjuje rizik ulaska u neki posao. Možda najvažnije, na ovaj način formuliše se prilično jasan i konkretan cilj ka kojem potencijalna firma treba da teži. Kada imate konkretan cilj, onda možete i da konkretno definišite uspeh u poslovanju. Sve ostalo je lov u mutnom“, zaključuje Mario Pilar.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...