Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Nosilac AA+ boniteta uključen u arheološka istraživanja

Firma Platica-Žurkovača učestvuje u otkrivanju najstarijeg bosansko-hercegovačkog zlata

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

9.4.2021 15:15 Izmenjeno: 14:33 Autor: Julijana Vincan 2

Firma Platica-Žurkovača učestvuje u otkrivanju najstarijeg bosansko-hercegovačkog zlata Firma Platica-Žurkovača učestvuje u otkrivanju najstarijeg bosansko-hercegovačkog zlata
Kompanije mogu i te kako budu uključene i potpomognu bitna naučna istraživanja, pokazalo se kroz arheološka istraživanja praistorijske kamene gomile u mestu Drinovci kod... Firma Platica-Žurkovača učestvuje u otkrivanju najstarijeg bosansko-hercegovačkog zlata

Kompanije mogu i te kako budu uključene i potpomognu bitna naučna istraživanja, pokazalo se kroz arheološka istraživanja praistorijske kamene gomile u mestu Drinovci kod Gruda, gde su pronađena dva primerka zlatnih dekorativnih predmeta unutar groba iz ranog bronzanog doba.

Istraživanja su započeta 2018. godine pod vođstvom Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ali su ga podržali zaposleni u firmi Platica-Žurkovača, na čijem koncesijskom polju se gomila nalazi, na čelu sa Tihomirom Nuićem i Odeljenjem za kulturno-istorijsku baštinu Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Županije Zapadnohercegovačke.

Reč je o najstarijim do sada poznatim zlatnim predmetima sa prostora Bosne i Hercegovine, a otkrivena su ukupno tri praistorijska groba sa posebnom arhitekturom u vidu kamenih sanduka i tipičnim načinom polaganja pokojnika u grob, dok su u korpusu gomile pronađena dva mlađa, srednjovekovna groba.

„Pre nekoliko godina pronađeni su najstariji zlatni predmeti u BiH na našim iskopinama. To smo prepoznali, zatražili i dobili podršku Ministarstva, ali smo i finansirali celo istraživanje, koje još uvek traje. Čekaju se i rezultati od istaživačkih centrala iz Rijeke i Amerike“, objašnjava za Biznis.rs prokurista Platice-Žurkovače, Tihomir Nuić.

Radeći od 1995. godine, ova kompanija je od 1997. godine krenula sa proizvodnim programom, a sada joj je primarna delatnost proizvodnja, prodaja i dostava kompletnog programa za tehničko građenje. Tu spadaju eksploatacija, vađenja kamena za gradnju, te prerada i proizvodnja kamenog agregata, koji se koristi za proizvodnju betona, asfalta, maltera, raznih žbuka, kao i proizvode koji se koriste za izgradnju puteva. Takođe vrše i usluge rada građevinskim mašinama i usluge prevoza rasutih tereta.

„Izvozimo naše proizvode u Republiku Hrvatsku po standardima Evropske unije. Imamo već oko 25 godina radnog iskustva u području ovog posla. Preduzeće je u sadašnjem obliku osnovano 2001. godine i kontinuirano radimo bez ikakvog prestanka. Poslovanje nam je dosta stabilno, čak i prošle godine u vreme pandemije korona virusa smo odlično poslovali“, naglasio je Nuić.

kamenolom
Foto: Platica-Žurkovača

U ovoj kompaniji zaposleno je oko 10 radnika, a neki od klijenata su Röfix iz Austrije sa sedištem u BiH, Putovi Grude, KTM Brina Posušje, PRObeton Grude, Potok Široki Brijeg i druge firme sa područja Hercegovine.

„Izuzetno smo predani svom radu i zato uspešno poslujemo. Nismo ni pomišljali da stanemo sa biznisom, pregurali smo najgore tokom pandemije i nije bilo većih promena u poslovanju. Pridržavamo se svih propisanih epidemioloških mera. Svi radnici su lokalni, a nažalost, za sada nemamo u planu da širimo poslovanje, jer je delatnost specifična, a i ograničeni smo zbog transporta svojih proizvoda u ovom trenutku“, napominje naš sagovornik.

To da firma Platica-Žurkovača uspešno posluje pokazuje i AA+ bonitetna ocena, koja predstavlja veoma visoku kreditnu sposobnost i izuzetno nizak kreditni rizik. Naime, AA+ stoji rame uz rame uz najvišu ocenu, što znači da je kompanija pouzdana i stabilna.

„Prema našem desetogodišnjem iskustvu, bonitetna ocena AA+ u više od 67 odsto slučajeva u sledećem godišnjem prikazu prelazi u AAA bonitetnu ocenu. Do toga dolazi jer se povećani rashodi sa neophodne vremenske distance pokazuju kao trenutni, a tendencija rasta kao konstanta. Saradnja sa AA+ kompanijom daleko je od zone rizika, jer ova bonitetna ocena potvrđuje visoke standarde uspešnog poslovanja i visok nivo kreditne sposobnosti“, objašnjeno je u bonitetnoj kući CompanyWall.

PLATICA-ŽURKOVAČA d.o.o. Grude

Drinovci b.b., 88344 DRINOVCI, Bosna

Poslovni prihodi (EUR):
747.171 (2019)
Broj zaposlenih:
9 (2019)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...