Krediti za finansiranje razvoja preduzeća 115 miliona evra

Firme iz Mađarske i Srbije jačaju saradnju

Firme u fokusuMoja firmaPreduzetnikU fokusu

15.6.2021 08:43 Autor: Miljan Paunović

Firme iz Mađarske i Srbije jačaju saradnju Firme iz Mađarske i Srbije jačaju saradnju
Mađarska Eksim banka spremna je da uloži 115 miliona evra za finansiranje saradnje srpskih i mađarskih firmi. Ovi krediti koristiće se na tržistu dve... Firme iz Mađarske i Srbije jačaju saradnju

Mađarska Eksim banka spremna je da uloži 115 miliona evra za finansiranje saradnje srpskih i mađarskih firmi. Ovi krediti koristiće se na tržistu dve države, ali će tim firmama omogućiti i zajednički nastup na trećem tržištu.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto (Péter Szijjártó) pozvao je privrednike sa mogućnošću korišćenja tih kredita navodeći da je Srbija na 11 mestu za ulaganje mađarskog kapitala i da najveće mađarske firme u Srbiji konstantno povećavaju svoje prisustvo i ulaganja.

„Finasijske prepreke za saradnju ne postoje“ rekao je Sijarto. Srpsko-mađarske firme mogu da se pojavljuju na tržištima trećih zemalja (Afrika) ali je suština da zajedno formiramo firmu na tržištima tih zemalja“.

Mađarska je prema rečima ministarke privrede Anđelke Atanasković, uvek bila u prvih 10 zemalja po robnoj razmeni, koja je prošle godine iznosila oko 1.9 milijardi evra, a u prvom kvartalu ove godine je Mađarska bila u prvih pet zemalja po razmeni.

Rastući potencijal za saradnju je u poljoprivrednoj, prehrambenoj, prerađivačkoj industriji, turizmu, medicina i farmacije, Informaciono-komunikacione tehnologije i digitalizacija, ocenio je savetnik predsednika PK Miroslav Miletić.

„Najavljeni su veliki infrastrukturni projekti sa naglaskom na prugu Subotica-Segedin ali i za završetak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici.

Mogućnost umrežavanja srpskih i mađarskih firmi radi unapređenja poslovne aktivnosti najavio je direktor Mađarske agencije za promociju izvoza Kristof Sabo (Kristóf Szabó).

Na nedavno održanom poslovnom forumu Srbija Mađarska naveden je primer dobre saradnje mađarske firme Utiber, koja već sedam godina posluje kod nas i zapošljava oko 40 domaćih inženjera angažovanih na velikom projektu izgradnje pruge Beograd-Budimpešta.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...