Rešenje donosi olakšanje, ali je daleko od idealnog, kažu iz URI

Frilenseri i Vlada postigli dogovor o budućem oporezivanju

IzdvajamoPoreziPreduzetnikU fokusu

21.4.2021 21:10 Autor: Ljiljana Begović 6

Frilenseri i Vlada postigli dogovor o budućem oporezivanju Frilenseri i Vlada postigli dogovor o budućem oporezivanju
Posle šest meseci pregovora, protesta i različitih predloga, Vlada Srbije je saopštila da je postigla dogovor sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženjem... Frilenseri i Vlada postigli dogovor o budućem oporezivanju

Posle šest meseci pregovora, protesta i različitih predloga, Vlada Srbije je saopštila da je postigla dogovor sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženjem frilensera i preduzetnika Srbije o načinu oporezivanja frilensera.

Iz Udruženja radnika na internetu kažu da je posle višečasovnih razgovora, postignut dogovor kojim će se frilenserima uvećati normirani troškovi sa 43 odsto na maksimalnih 50 procenata, kao i da usvojeni obračun zaduženja važi sve do donošenja novog Zakona o fleksibilnim oblicima rada, odnosno do 1. januara naredne godine. Naime, rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na početak sledeće godine, do kada će važiti sada dogovoreni uslovi. Predlozi Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju – neće se povlačiti iz skupštinske procedure, već će se kroz amandmane izmeniti predviđeni uslovi na one danas dogovorene. Praktično, neće biti smanjenja neoporezivog iznosa na 18.300 dinara, a što je bilo predviđeno predlogom izmena propisa koje je Vlada poslala u Skupštinu.

Takođe, frilenserima će se omogućiti upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza. Odnosno kako su to precizirali predstavnici Udruženja radnika na internetu, nakon sastanka sa predstavnicima Vlade, „frilenseri koji pređu određenu granicu prihoda za proteklih pet godina i budu kroz reprogram uplaćivali poreze i pripadajuće doprinose, imaće pravo da im se prizna radni staž na ime uplaćenih doprinosa“.

Foto:Predstavnici domaćih radnika na internetu na ranijim pregovorima u Vladi Srbije/ Screenshoot Youtube

Udruženje radnika na internetu smatra da će usvajanje ovog rešenja doneti olakšanje i rasterećenje velikom broju frilensera, iako je daleko od idealnog. Udruženje će, kako napominju „nastaviti da zastupa interese svih frilensera i potruditi se da novi Zakon najavljen za 1. januar 2022. godine uredi zakonski status i uvede fer model oporezivanja koji će im osigurati budućnost“.

Na sastanku je dogovoreno da će Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

„Imajući u vidu da je Vlada Republike Srbije preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli su se uslovi za prestanak protesta frilensera“, navodi se u saopštenju koje je objavila Vlada Srbije.

Miš, šolja, papiri, hemijska, laptop, obračun poreza
Foto: Pixabay.com

Podsetimo, problem frilensera u Srbiji počeo je 14. oktobra 2020. kada je Poreska uprava pozvala fizička lica da prijave svoje prihode iz inostranstva koje ostvaruju radeći za strane poslodavce i plate poreze i doprinose za tekuću i pet godina unazad.

Udruženje radnika na internetu tražilo je da Vlada prihvati otpis svih dugova, uvećanje neoporezivog dela zarade, da se napravi model po kome će frilenseri biti oporezovani, ali i da mogu da nastave da rade bez prelaska u preduzetnike ili da bude primenjen model progresivnog oporezivanja.

 • Irina

  21.4.2021 #1 Author

  Super sto su postigli dogovor svi placaju porez bitno je da bude u interesu obe strane

  Odgovori

 • Mdx

  21.4.2021 #3 Author

  Super

  Odgovori

 • Ljilja

  22.4.2021 #4 Author

  Drago mi je da su uspeli da ostvare svoje zahteve. Imaće oni još više posla i privatno i sa državom, dok ne postignu adekvatne uslove! Podrška radnicima na internetu.

  Odgovori

 • Mara

  22.4.2021 #5 Author

  Super! Konačno su se dogovorili.

  Odgovori

 • Jovana

  23.4.2021 #6 Author

  Super!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...