Vrednost ulaganja iznosi 250 miliona dolara

John Deere kupio startap koji proizvodi autonomne traktore

AgrobiznisHi-techInovacijePreduzetnik

6.8.2021 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

John Deere kupio startap koji proizvodi autonomne traktore John Deere kupio startap koji proizvodi autonomne traktore
Globalni lider u proizvodnji radnih mašina je kupovinom kompanije Bear Flag Robotics dobio priliku da primeni savremenu tehnologiju za stvaranje autonomnih poljoprivrednih vozila. Jedan... John Deere kupio startap koji proizvodi autonomne traktore

Globalni lider u proizvodnji radnih mašina je kupovinom kompanije Bear Flag Robotics dobio priliku da primeni savremenu tehnologiju za stvaranje autonomnih poljoprivrednih vozila.

Jedan od osnivača startapa Obri Donelan (Aubrey Donnellan) pokrenuo je startap za proizvodnju autonomnih traktora posle obilaska voćnjaka u Kaliforniji čiji su se vlasnici suočili sa nedostatkom radne snage, što je najveći problem farmera širom SAD. Ljudi koji su se godinama bavili ovim poslom odlaze u penziju ili se sele u druge države SAD kako bi promenili profesiju.

Menadžment John Deere je proteklih godina osluškivao probleme poljoprivrednika i odlučio da primeni savremenu tehnologiju za proizvodnju autonomnih traktora koji bi rešili problem nedostatka radnika, prenosi TechCrunch.

“Nedostatak kvalifikovane radne snage u izvršavanju operacija koje su vremenski ograničene utiče na krajnji rezultat poljoprivrednog gazdinstva. Autonomne radne mašine su potencijalno rešenje ovog problema. Misija Bear Flag jeste povećanje globalne proizvodnje hrane, odnosno smanjenje troškova uzgajanja”, navodi izvršni direktor i jedan od osnivača startapa Iđino Kafiero (Igino Cafiero).

Primena robotike rešila bi brojne probleme koje muče poljoprivrednike širom planete koji se u uslovima pandemije dodatno komplikuju.

Abundant je firma koja je do nedavno proizvodila autonomne mašine za sakupljanje jabuka. Prošlog meseca su vlasnici obustavili prodaju, posle nekoliko pokušaja prodora na tržište sa kombajnima za sakupljanje voća. Razlog je nedostatak novca koji bi uložili u istraživanja i pokretanje proizvodnje.

Startap Bear Flag je prodajom vrednom 250 miliona dolara izbegao takav scenario, jer će pod okriljem John Deere imati više resursa za razvoj tehnoloških inovacija. Istovremeno, novi vlasnik dobija priliku da razvija radne mašine koje obavljaju poljoprivredne poslove samostalno. John Deere je poslednjih godina posvetio dosta pažnje inovacijama u oblasti robotike i proizvodnji dronova.

  • Ljilja

    18.8.2021 #1 Author

    Polako mašine preuzivaju poslove i u poljoprivredi.Budućnost preuzimaju roboti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...