Zahtevi upućeni nadležnim institucijama

Koje izmene Zakona o elektronskom fakturisanju traže privrednici?

IzdvajamoPorezi

26.2.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 6

Koje izmene Zakona o elektronskom fakturisanju traže privrednici? Koje izmene Zakona o elektronskom fakturisanju traže privrednici?
Da određene odredbe Zakona o elektronskom fakturisanju ugrožavaju poslovanje, naročito malih privrednika u Srbiji, jedinstven je zaključak učesnika konferencije “Digitalizacija u službi ili protiv... Koje izmene Zakona o elektronskom fakturisanju traže privrednici?

Da određene odredbe Zakona o elektronskom fakturisanju ugrožavaju poslovanje, naročito malih privrednika u Srbiji, jedinstven je zaključak učesnika konferencije “Digitalizacija u službi ili protiv privrednog razvoja”.

Predsednica Računovodstvene komore Srbije Snežana Mitrović rekla je da se ovo udruženje Zakonom o elektronskom fakturisanju bavi od 2021. godine, tačnije od nacrta.

“Mi smo molili da se ne potpiše zahtev za taj zakon, međutim on je usvojen uz kasnije brojne izmene koje i dalje nisu one na koje ukazujemo godinama. Ovo je molba da se isprave sistemske greške u Zakonu o elektronskom fakturisanju zbog kojih trpi cela država, poreski obveznici, zakonski zastupnici. Ukazali smo u startu koji su to sistemski problemi koji će se desiti primenom zakona. Nažalost, sve pretpostavke su se obistinile. Zakonski okvir jednostavno nije dobar ni za veću naplatu PDV-a, za smanjenja administriranja kod poreskih obveznika i računovođa. Naprotiv, sve je konfuzno i duplirano”, istakla je Mitrović.

Ona je dalje objasnila da struka ne vidi svrsishodnost primene zakona o elektronskom fakturisanju u ovom sadržaju.

“Privreda nikada nije imala veće probleme nego sada za PDV evidencije, za duple evidencije, za duple predviđene kazne prema zakonu o PDV-u i Zakonu o elektronskom fakturisanju. Naši predlozi su kako da se suštinski otklone greške i da se omogući adekvatan privredni ambijent. Jer bez privrede nema ni rasta bruto domaćeg proizvoda. Moramo imati u vidu da je domaća privreda nacionalni interes Srbije. Ovaj propis dovodi do pravne nesigurnosti”, objasnila je predsednica Računovodstvene komore Srbije.

Da bi se SEF uopšte primenjivao mora biti u potpunosti funkcionalan, a Zakon o e-fakturama mora biti usklađen sa Zakonom o PDV-u, Zakonom o računovodstvu i Zakonom o poreskom postupku.

“Sistem mora biti u Poreskoj upravi, a ne eUpravi, i mora biti povezan sa sistemom fiskalizacije. Neophodno je pojednostaviti PDV evidencije jer su najsloženije na svetu, na preko 250 polja. Na primer, u Republici Srpskoj PDV prijava je na 15 polja”, rečeno je na skupu.

Foto: Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije/Medija Centar

Zahtevi učesnika su i da se ukine dostavljanje PDV evidencije u sistemu elektronskih faktura do 10. u mesecu, jer je rok za PDV prijave do 15. u mesecu. Zatim, da se ukine dupli posao, odnosno prepisivanje u evidencije, pojedinačnu i zbirnu.

Ostali zahtevi i predlozi za rešenje problema u sistemu elektronskih faktura su:

 • Naći rešenje za one koji se bave prometom roba i koji sad imaju dodatne troškove i veći posao jer su otpremnice i dalje u papirnoj formi, a zatim je iste potrebno skenirati i kačiti uz e-fakture (ranije je to bio jedan dokument račun-otpremnica)
 • Rešiti probleme sa statusom primljenih faktura i automatskim odbijanjem ako nisu čekirane u rokovima (primer – potpisana validna otpremnica, a faktura odbijena jer nije čekirana)
 • Pojednostaviti poreski sistem i korigovati kriminalnu kaznenu regulativu jer ispada da privredni subjekt uvek može biti u prekršaju, čak i gde ga nema
 • Rešiti tehničke probleme portala koji je često van funkcije zbog preopterećenosti podataka, pogotovo krajem meseca
 • Organizovati ozbiljne javne rasprave i obezbediti povratne informacije na konkretne komentare privrede kojoj treba precizna administracija i efikasna rešenja, a ne komplikacije i opšta konfuzija koje utiču na poslovanje firmi

Predsednik udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije poreski savetnik Darko Majstorović rekao je da su Ministarstvu finansija slali brojne predloge i ukazivali na probleme.

„Ovo je još jedan poziv da se omogući nesmetan rad privrednicima, kao siguran poslovni ambijent“, rekao je Majstorović.

Ministarstvo finansija reagovalo je saopštenjem na tvrdnje učesnika konferencije “Digitalizacija u službi ili protiv privrednog razvoja” da su Zakon o elektronskom fakturisanju i Zakon o računovodstvu u koliziji, te da u praksi često dolazi do duplog knjiženja. Iz Ministarstva poručuju da odredbe novog Zakona o elektronskom fakturisanju ne utiču na odredbe ranijih zakonskih akata, o računovodstvu ili o porezu na dodatu vrednost.

 • Dijana

  26.2.2024 #1 Author

  Sva podrške za Mrs Snežanu Mitrović

  Odgovori

 • tamara71

  27.2.2024 #2 Author

  Zbog ovakvih stvari su potrebna jaka udruzenja

  Odgovori

 • SHALIMAR

  27.2.2024 #3 Author

  Iskreno se nadam da ce sve ovo usvojiti jer je nemoguće raditi ma ovakav način..

  Odgovori

 • STEPA

  29.2.2024 #4 Author

  Biće dobro da se usvoji

  Odgovori

 • Bilja

  3.3.2024 #5 Author

  Nadam se da će biti usvojeno.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  14.4.2024 #6 Author

  Zašto jednostavno kad može komplikovano ? Da li je to u bilo čijem interesu? Znamo da nije u interesu domaće privrede i nije u interesu naše države.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.