Odgovor nadležnih na tvrdnje izrečene na konferenciji udruženja računovodstvena komora srbije

Ministarstvo finansija: Zakoni kojima se uređuju oblasti elektronskog fakturisanja, računovodstva i PDV-a nisu u koliziji

PoreziSrbija

23.2.2024 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ministarstvo finansija: Zakoni kojima se uređuju oblasti elektronskog fakturisanja, računovodstva i PDV-a nisu u koliziji Ministarstvo finansija: Zakoni kojima se uređuju oblasti elektronskog fakturisanja, računovodstva i PDV-a nisu u koliziji
Povodom konferencije za medije u organizaciji udruženja građana „Računovodstvena komora Srbije“, na kojoj su predstavljeni problemi privrednika pri primeni propisa Zakona o elektronskom fakturisanju,... Ministarstvo finansija: Zakoni kojima se uređuju oblasti elektronskog fakturisanja, računovodstva i PDV-a nisu u koliziji

Povodom konferencije za medije u organizaciji udruženja građana „Računovodstvena komora Srbije“, na kojoj su predstavljeni problemi privrednika pri primeni propisa Zakona o elektronskom fakturisanju, Ministarstvo finansija objavilo je svoju ocenu trenutne situacije i odgovor na tekst “Sistem e-faktura ugrozio poslovanje 90 odsto privrednika”.

U odgovoru poslatom na adresu naše redakcije, navodi se da je netačna tvrdnja da su u koliziji zakoni kojima se uređuju oblasti elektronskog fakturisanja, računovodstva i poreza na dodatu vrednost.

“Naime, Zakon o elektronskom fakturisanju poseban je u odnosu na Zakon o računovodstvu i na Zakon o porezu na dodatu vrednost, a odredbe Zakona o elektronskom fakturisanju ne utiču na primenu odredaba zakona kojim se uređuju obračunavanje i plaćanje poreza na dodatu vrednost i podzakonskih akata usvojenih na osnovu tog zakona, kao ni na primenu odredaba zakona kojim se uređuje računovodstvo u delu odredaba kojim se uređuje računovodstvena isprava”, navode iz ministarstva.

Kada je reč o rokovima za podnošenje poreske prijave poreza na dodatu vrednost (PPPDV), podsećaju da se PPPDV podnosi na način i u roku propisanom Zakonom o porezu na dodatu vrednost, kojim se u članu 50. stav 1. propisuje da obveznik podnosi poresku prijavu nadležnom poreskom organu na propisanom obrascu, u roku od 15 dana po isteku poreskog perioda.

Sa druge strane, Zakon o elektronskom fakturisanju uređuje elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost i u članu 4. stav 5. propisuje da elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost u sistemu elektronskih faktura vrši se za poreski period, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost, u roku od deset dana po isteku poreskog perioda.”

U saopštenju se navodi i da su obaveza podnošenja PPPDV i obaveza elektronskog evidentiranja obračuna poreza na dodatu vrednost u sistemu elektronskih faktura su dve različite obaveze čije (ne)ispunjenje dovodi do različitih pravnih posledica, u skladu sa zakonima koji ih uređuju.

“S tim u vezi, elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost vrši se u roku od deset dana po isteku poreskog perioda s ciljem da se stvore adekvatni uslovi za pripremu preliminarne poreske prijave poreza na dodatu vrednost”, kažu iz ministarstva.

Ukazuju i da sama obaveza evidentiranja PDV u SEF nije novost, već da postoji od početka primene Zakona o elektronskom fakturisanju.

“Takođe, u toku su aktivnosti na povezivanju sistema elektronskih faktura sa informacionim sistemom Uprave carina, kao i sa Sistemom za upravljanje fiskalizacijom. Na taj način, Ministarstvo finansija nastavlja da unapređuje privredni ambijent i olakšava uslove poslovanja”, zaključuju iz ove institucije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...