Zvanično startuje portal namenjen radnicima na internetu

Oporezivanje frilensera počinje 1. jula

PoreziPoslovanje

30.6.2023 12:49 Autor: Ljiljana Begović 6

Oporezivanje frilensera počinje 1. jula Oporezivanje frilensera počinje 1. jula
Frilenseri će od 1. jula 2023. godine preko istoimenog portala moći da procene da li ispunjavaju uslove za samooporezivanje. Prema rečima predstavnika Udruženja frilensera... Oporezivanje frilensera počinje 1. jula

Frilenseri će od 1. jula 2023. godine preko istoimenog portala moći da procene da li ispunjavaju uslove za samooporezivanje.

Prema rečima predstavnika Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), sajt će sadržati sve bitne informacije za frilensere, odgovore na najčešća pitanja, test samoprocene i procene prihoda, kao i kontakt formu za one koji ovde ipak ne nađu odgovore na svoja pitanja.

Danas je premijerno predstavljen novi portal Frilenseri putem kojeg će od narednog meseca desetine hiljada građana Srbije moći da prijave prihode ostvarene radeći kao „slobodnjaci“, i uz povoljniji poreski tretman izmire obaveze i ostvare prava na penzijsko i zdravstveno osiguranje.

“Na portalu je podnošenje poreske prijave olakšano jer odgovaranjem na pitanja i unosom ostvarenih prihoda portal sam generiše poresku prijavu i uplatnicu sa QR kodom. Rok za podnošenje prijave i plaćanje obaveza je 30 dana. Napomenuli bismo da od sutra teče rok ne samo za prijavu za drugi kvartal već i za prvi kvartal za one koji jos uvek nisu izmirili te obaveze”, naglašavaju iz UFPS.

U slučaju da se podnese poreska prijava, a ne uplate obaveze u datom roku, nakon dospeća (30 dana od završetka kvartala) kreće da se obračunava kamata na tu sumu do izmirenja obaveza.

Na izradi samog portala radio je i NALED čiji predstavnici kažu da će zahvaljujući sajtu korisnici moći i da obračunaju porez i procene da li oni jesu frilenseri naspram konkretnih prihoda koje su ostvarili.

“Imaće mogućnost i da postave pitanja za više informacija, ali i da se prijave na osiguranje putem linka koji ih upućuje na sajt Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. Uz to, i Ministarstvo finansija izradilo je poseban vodič za popunjavanje poreske prijave, koju mogu podneti u skladu sa novim režimom samooporezivanja”, navode iz NALED-a.

Predstavljanje portala Frilenseri / Foto: NALED

Trenutno najkorisnije za frilensere na novom portalu biće otvaranje naloga.

“Ono što će im u početku biti sigurno najkorisnije i gde očekujemo najviše poseta na portalu jeste mogućnost otvaranja naloga, jer će tu frilenseri moći da vode evidenciju o svim uplatama koje dobiju i da ih kasnije unesu u poresku prijavu. Uz to, ako posluju s inostranstvom portal će im sve uplate u drugoj valuti preračunavati u dinare što je važno jer će u poresku prijavu morati da unose dinarski iznos”, kažu iz NALED-a.

Novi model samooporezivanja frilensera je rezultat jednogodišnjeg rada i pregovora Ministarstva finansija, Poreske uprave, kabineta predsednice Vlade Srbije, kao i predstavnika udruženja frilensera, a izrada portala podržana je kroz projekat za promociju inovacija StarTech, kompanije Philip Morris, koji sprovodi NALED. 

„Saradnja sa frilenserima u okviru radnih grupa bila je od ključnog značaja na putu iznalaženja najboljeg rešenja za regulisanje prava i obaveza frilensera u Srbiji, što je doneo ovaj portal. Ovo rešenje je prilagođeno svima, bilo da povremeno rade neke poslove ili im je to svakodnevica. Bićemo tu i dalje, ako je potrebna neka dodatna konsultacija i pojašnjenje“, rekla je Slavica Savičić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija.

Direktor tima za IT i preduzetništvo u kabinetu predsednice Vlade Nenad Paunović saopštio je da je prema ranijim istraživanjima Beograd bio među top 10 destinacija za digitalne nomade, te da veruje da će ih novi model oporezivanja frilensera ohrabriti da još više dolaze.

Predstavljanje portala Frilenseri / Foto: NALED

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović objasnila je da posao oko Portala Frilenseri nije završen i da će se nastaviti s njegovim usavršavanjem.

U planu su dalji koraci kako bi ova reforma bila što obuhvatnija, a portal napredniji i korisniji. Ono što nas čeka u budućnosti jesu obuke za javne službenike i frilensere, razvoj neblagovremene poreske prijave, generisanje i punjenje baze pitanja i odgovora kroz kontakt formu, monitoring i dalje izveštavanje o korišćenju portala, a ono što predlažemo institucijama jeste uvezivanje portala Frilenseri sa sajtom Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i razvoj engleske verzije portala, budući da i nerezidenti mogu biti frilenseri“, rekla je Jovanović.

Portal Frilenseri biće dostupan od 1. jula na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Sadržaj poreske prijave za frilensere

U novoj prijavi, frilenseri će imati mogućnost da obeleže da li su zdravstveno osigurani, koji model oporezivanja biraju (a moći će to da menjaju nakon svakog kvartala u zavisnosti od toga šta im više odgovara), i kada je reč o prihodima unosiće samo ukupan iznos prihoda i eventualno iznos već plaćenog poreza u drugoj državi, kako bi mogli da koriste poreski kredit.

Takođe, frilenseri će moći da izaberu jedan od dva modela za oporezivanje A i B.

Primera radi, ako neko svaki mesec radi poslove za 250 evra, a to se računa na kvartalnom nivou, od tri meseca, ostvarićete oko 80.000 dinara dobiti i imaće mogućnost da na svaka tri meseca bira model plaćanja poreza.

Ukoliko odabere prvi model to znači da za 80.000 dinara ne plaća porez, zato što je neoporeziv iznos 96.000 dinara, ne plaća penzijsko, a zdravstveno samo ako ga nema. Međutim, neko ko želi da ima staž može da se opredeli za drugi model oporezivanja, gde na ovaj iznos plaća penzijsko, na najnižu osnovicu, i za tri meseca to je 25.000 dinara za penzijsko osiguranje, a 4.000 dinara za zdravstveno, što je oko 30.000 dinara obaveza prema državi.

 • Jj992

  30.6.2023 #1 Author

  Penzijsko a penzija nece uskoro ni biti, zdravstveno da li uopste komentarisati…

  Odgovori

 • DASHA

  1.7.2023 #2 Author

  Porez i na vazduh da ocekujemo…

  Odgovori

 • Mike

  1.7.2023 #3 Author

  Treba i pevaljke da oporezuju, tipa bakšiš od 30.000 evra… Lepa Brena i ekipa. Gazda Macke zna 😉

  Odgovori

 • DOBRILA

  1.7.2023 #4 Author

  Teško svima nama vala..

  Odgovori

 • SHALIMAR

  1.7.2023 #5 Author

  Sve se ovo i ocekivalo…

  Odgovori

 • Tara

  3.7.2023 #6 Author

  Znači, ako sam sebi nađeš posao, nisi na teretu države i sve ti leže belo na račun onda plaćaš porez ali ako radiš na crno sve je ok, sistem te ne vidi? Zar nije najbolje da svi porezi, i za frilensere i za firme budu takvi da ne ometaju poslovanje i da svi plaćaju a u državnu kasu bi se slivalo 99% poreza i samim tim inspektori ne bi morali da se cimaju kao ni poreska jer bi svi plaćali.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.