Detaljan kalendar Poreske uprave

Šta poreski obveznici u Srbiji plaćaju u novembru?

IzdvajamoPorezi

24.10.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 3

Šta poreski obveznici u Srbiji plaćaju u novembru? Šta poreski obveznici u Srbiji plaćaju u novembru?
Sve poreske obaveze građana i privrede za mesec novembar označene su u Poreskom kalendaru koji svakog meseca objavljuje Poreska uprava. Ono što je bitno... Šta poreski obveznici u Srbiji plaćaju u novembru?

Sve poreske obaveze građana i privrede za mesec novembar označene su u Poreskom kalendaru koji svakog meseca objavljuje Poreska uprava. Ono što je bitno za obveznike su datumi, odnosno krajnji rokovi do kada se obaveze moraju namiriti, jer u suprotnom počinje da se obračunava zatezna kamata.

Do ponedeljka, 7. novembra potrebno je dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se dostavlja na obrascu OZU.

Početak meseca, u ovom slučaju 7. novembar, je i poslednji rok do kada je Poreskoj upravi potrebno predati izveštaje o zapošljavanju osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati sredstava na obrascu IOSI.

Sledeći datum koji je označen u Poreskom kalendaru je 10. novembar, kao poslednji dan do kada je neophodno na obrascu PP-PPNO podneti prijavu i platiti porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Takođe, do istog datuma dostavlja se i poreska prijava, ali i plaća PDV za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV.

Do utorka, 15. novembra potrebno je platiti akontaciju poreza na prihode i doprinose od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

Foto: Pexels.com

“Najviše poreskih obaveza plaća se upravo do 15. u mesecu. Prema poreskom kalendaru, do sredine novembra plaćaju se doprinosi za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec, doprinosi za samostalne umetnike i poljoprivrednike za četvrti kvartal 2022. godine”, navode iz Poreske uprave.

Na obrascu PP OD-O neophodno je do 15. novembra podneti poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

Isti datum je poslednji rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i podnošenje obrasca PID PDV 1 za oktobar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Takođe, obveznici treba da plate obračunatu akcizu za period od 16. do kraja prethodnog meseca i podnesu poresku prijavu za obračun akcize za prethodni mesec, na obrascu PP OA.

Poslednja, ali ne i manje važna obaveza koju treba namiriti do 15. novembra, je podnošenje prijave i plaćanje obračunate akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na obrascu PP OAEL.

Poreski kalendar poslednji dan meseca, odnosno 30. novembar, ističe kao poslednji datum do kada je potrebno da se plati obračunata akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu, ali i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za oktobar 2022. godine.

Kako proveriti poreske obaveze?

Ukoliko poreski obveznici imaju nedoumice u vezi sa plaćanjem dugovanja, sve svoje poreske obaveze mogu proveriti i online ukoliko poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat, i to putem portala ePorezi.

Oni koji nemaju tu mogućnost na posebnim šalterima Poreske uprave „Vaš poreznik“, u okviru filijala, mogu neposredno da razgovaraju sa poreskim službenicima i dobiju sve tražene informacije, kao i brošure i flajere, a sve u cilju rešavanja aktuelnog problema poreskog obveznika i dobrovoljnog izmirenja poreskih obaveza. Ovi šalteri su namenjeni svim građanima koji nisu u mogućnosti elektronski da komuniciraju sa Poreskom upravom i omogućavaju lakše ispunjavanje poreskih obaveza na jednom mestu.

 • GOCA BG

  24.10.2022 #1 Author

  Svasta nesto se placa,treba odvojiti ozbiljnu sumu da bi se sve ovo poplacalo…

  Odgovori

 • VOJKAN

  25.10.2022 #2 Author

  Bilo bi dobro kada bi se taj novac zaista namenski trošio

  Odgovori

 • DUSICA

  26.10.2022 #3 Author

  Šta će, plaćaju sve što im je nametnuto da moraju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...