Visina naknade zavisi od više kriterijuma

Koji obveznici moraju da plate eko taksu do 31. jula?

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

26.7.2023 14:44 Autor: Ljiljana Begović 0

Koji obveznici moraju da plate eko taksu do 31. jula? Koji obveznici moraju da plate eko taksu do 31. jula?
Privrednici imaju još nekoliko dana do 31. jula, kada ističe rok za podnošenje prijava za plaćanje eko takse. U zavisnosti od negativnog uticaja koji... Koji obveznici moraju da plate eko taksu do 31. jula?

Privrednici imaju još nekoliko dana do 31. jula, kada ističe rok za podnošenje prijava za plaćanje eko takse. U zavisnosti od negativnog uticaja koji preduzeće ima na životnu sredinu, kao i od vrste delatnosti, biće određena i visina takse.

Kriterijum za određivanje uticaja na životnu sredinu je pretežna delatnost preduzeća koja je registrovana u Agenciji za privredne registre. Takođe, na visinu takse uticaće i to da li firma po klasifikaciji spada u malo, srednje ili veliko preduzeće, ili je reč o preduzetniku.

Ako se vaša delatnost smatra malim zagađivačem platićete 5.000 dinara godišnje, ukoliko ste mikro pravno lice. Dalje iznos raste sa veličinom firme. Male firme platiće 50.000 dinara, srednja preduzeća 125.000 dinara, a velika pravna lica 500.000 dinara.

Za nepoštovanje ove zakonske obaveze predviđene su novčane kazne od 10.000 do dva miliona dinara. Nadležni organi pre naplate kazne šalju podsetnik i upozorenje privredniku da izmiri svoju zakonsku obavezu.

Prema rečima poreskih savetnika, Uredba koja definiše naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine nije predvidela situaciju privremenog prekida obavljanja delatnosti za preduzetnika.

Foto: Shutterstock.com

„To znači da taksa za zaštitu i unapređenje životne sredine mora da se plati i u godini u kojoj je preduzetnik započeo prekid delatnosti, kao i u narednoj godini. Razlog je taj što se naknada plaća prema kriterijumima iz Uredbe, ali određuje se i prema prihodu iz prethodne godine, tačnije naknada ne sme biti veća od 0,4 odsto prihoda ostvarenog u prethodnoj godini“, objašnjava poreska savetnica Gordana Aritonović.

U poresku prijavu unosi se prihod ostvaren u prethodnoj godini. Tako preduzetnik koji je u ovoj godini započeo privremeni prekid obavljanja delatnosti tek za dve godine može da prestane da plaća naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Uredba o plaćanju eko takse počela je da se primenjuje od decembra 2019. godine. Rok za podnošenje prijave je 31. jul za svaku godinu za koju se prijavljuje taksa.

Prijavu za eko taksu ne podnose korisnici budžetskih sredstava, stambene zgrade, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, crkve i verske zajednice, kao ni lica koja ostvaruju prihode od delatnosti koje nisu razvrstane u Uredbi o uticaju na životnu sredinu.

Udruženja neće plaćati eko taksu?

Prema rečima Milene Amon iz Udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije, pozitivno je to što se nacrtom izmena zakona o naknadama predviđa ukidanje eko takse za udruženja, što je u skladu sa prethodno izdatim mišljenjem ministarstva ekologije. Inače, prošle godine ovo udruženje je podnelo zahtev Ustavnom sudu da se ova taksa koja nema namenski karakter ukine, međutim zahtev je odbijen.

“U više navrata tražili smo njeno suspendovanje, ili da se redefiniše po jasnim kriterijumima i da joj se da namenski karakter. Međutim, zahtev je odbijen, ali bi za udruženja ova naknada trebalo da bude ukinuta”, kaže Amon.

Podnošenje prijave

Za podnošenje prijave potrebno je da se popuni Obrazac 1, koji može da se podnese i online, putem portala Lokalne poreske administracije (LPA). Ukoliko se ne podnosi online prijava na obrascu je potrebno uneti podatke pravnog lica ili preduzetnika, a zatim označiti stepen negativnog uticaja na životnu sredinu prema klasifikaciji navedenoj u Prilogu Uredbe, i označiti veličinu pravnog lica prema propisima koje uređuje Zakon o računovodstvu.

Ako pravno lice, preduzetnik ili udruženje ima više poslovnih jedinica na istoj opštini, podnosi samo jednu prijavu. Međutim, ukoliko ima registrovano više poslovnih jedinica na različitim opštinama, u polje ’Jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji obavlja pretežnu delatnost’ upisuju se sve opštine na kojima se posluje, a u svim opštinama se predaje prijava i na svakoj se upisuje ukupno ostvaren prihod u prethodnoj godini. Uprave javnih prihoda doneće rešenje po kojem će se vršiti plaćanje, i to samo na onim opštinama na kojima se ostvaruje prihod.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...