Poreska uprava objavila kalendar za poslednji mesec 2023. godine

Kada poreski obveznici u decembru moraju izmiriti svoje obaveze?

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

28.11.2023 08:01 Autor: Marko Andrejić 3

Kada poreski obveznici u decembru moraju izmiriti svoje obaveze? Kada poreski obveznici u decembru moraju izmiriti svoje obaveze?
Poreska uprava objavila je kalendar plaćanja poreza u decembru, kako bi svi obveznici imali dovoljno vremena za pripremu dokumentacije i regulisanje dospelih obaveza, bez... Kada poreski obveznici u decembru moraju izmiriti svoje obaveze?

Poreska uprava objavila je kalendar plaćanja poreza u decembru, kako bi svi obveznici imali dovoljno vremena za pripremu dokumentacije i regulisanje dospelih obaveza, bez plaćanja zatezne kamate.

U poslednjem mesecu 2023. godine četiri datuma će biti značajna za sve poreske obveznike.

Prve poreske obaveze dospevaju u utorak, 5. decembra, kada bi trebalo dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u mesecu novembru, na Obrascu OZU.

Do istog datuma poslodavci su u obavezi da dostave izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom na Obrascu IOSI za novembar i uplate sredstva.

Drugi važan datum za poreske obveznike je 11. decembar, kada ističe rok za podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja na Obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec (novembar).

Isti rok važi i za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec novembar od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Foto: Freepik.com

Sredinom narednog meseca dospeva najviše poreskih obaveza, pa je tako 15. decembar datum do koga treba platiti akontaciju poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za novembar. To je, takođe, rok za podnošenje obaveštenja preduzetnika o opredeljenju za isplatu lične zarade u 2025. godini, kao i da u ovoj godini neće vršiti isplatu lične zarade.

Isti datum važi za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za novembar, kao i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, na Obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za prethodni mesec (novembar).

I poresku prijavu za porez na dodatu vrednost treba podneti do 15. decembra, na Obrascu PPPDV, i izvršiti plaćanje PDV-a za novembar.

Sredina meseca je vreme i za podnošenje Obrasca PID PDV 1 za novembar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u u inostranstvu.

Među obavezama koje treba regulisati do 15. decembra su još i plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za novembar, zatim plaćanje obračunate akcize za period od 16. do 30. novembra, kao i podnošenje poreske prijave za obračun akcize za novembar, na Obrascu PP OA.

Podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za mesec novembar, na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize treba izvršiti do istog navedenog datuma.

Pred sam kraj meseca, 29. decembra, treba platiti obračunatu akcizu za period od 1. do 15. decembra.

  • SHALIMAR

    28.11.2023 #1 Author

    Sve platiti u roku i zavrsava se poslovna godina mirne glave..

    Odgovori

    • pepac

      29.11.2023 #2 Author

      lako je to reci a tesko ispuniti,jer ako imas u potrazivanju a doticna firma kojoj vrsis potrazivanje ima zastitu vlasti onda si u velikom problemu ,ovo pisem iz trenutnog iskustva.

      Odgovori

    • mile

      3.12.2023 #3 Author

      Recept za siguran uspeh

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...