Uputstva i vodič za plaćanje poreza moguće pronaći na specijalizovanom sajtu

Frilenseri koji nisu podneli poresku prijavu moraju da plate i zateznu kamatu

Srbija

4.12.2023 09:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Frilenseri koji nisu podneli poresku prijavu moraju da plate i zateznu kamatu Frilenseri koji nisu podneli poresku prijavu moraju da plate i zateznu kamatu
Ukoliko frilenseri nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra ove godine, na raspolaganju im je mogućnost podnošenja neblagovremene poreske prijave. To znači da, pored... Frilenseri koji nisu podneli poresku prijavu moraju da plate i zateznu kamatu

Ukoliko frilenseri nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra ove godine, na raspolaganju im je mogućnost podnošenja neblagovremene poreske prijave. To znači da, pored poreza i doprinosa, treba da izračunaju i plate zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana docnje.

Podsetimo, od 1. januara ove godine stupio je na snagu novi režim samooporezivanja frilensera u Srbiji. NALED pruža podršku Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi u razvoju specijalizovanog portala www.frilenseri.purs.gov.rs za pojednostavljeno podnošenje poreske prijave PP OPO-K i izradi vodiča za frilensere, piše Politika.

Portal je namenjen za prijavu prihoda fizičkih lica koja ostvaruju prihode od autorskih i srodnih prava i prihode po osnovu ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem. Na portalu frilenserima stoji na raspolaganju i test samoprocene i procene prihoda, kao i kalkulator poreza na osnovu kojeg mogu obračunati svoje kvartalne obaveze.


Izbor modela plaćanja poreza i doprinosa pokazuje da se 60 odsto frilensera opredelilo za model 2, odnosno model sa uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok se ostalih 40 procenata opredelilo za model 1, što je sličan odnos kao i u prethodnim kvartalima. Takođe, zdravstveno osiguranje po najnižoj ceni od 4.800 dinara po kvartalu jeste opcija koju je izabrala skoro polovina frilensera. Do 31. oktobra, odnosno u trećem kvartalu ove godine oko 2.200 frilensera podnelo je poresku prijavu u roku.

  • ELLA

    4.12.2023 #1 Author

    Na ovaj nacin teraju mlade uspesne ljude u inostranstvo. Naravno da treba da plate porez Ali ne na ovakav nacin

    Odgovori

  • Sindi

    5.12.2023 #2 Author

    Tupave li zemlje ccc

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...