Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
JU Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo o svom načinu rada

Stručno medicinsko osoblje, timski rad i jaka ustanova ključne karike u izlečenju bolesti zavisnosti

Firme u fokusuLifestylePoslovanjePreduzetnikU fokusuZdravlje

22.2.2021 15:56 Izmenjeno: 20:44 Autor: Julijana Vincan 0

Stručno medicinsko osoblje, timski rad i jaka ustanova ključne karike u izlečenju bolesti zavisnosti Stručno medicinsko osoblje, timski rad i jaka ustanova ključne karike u izlečenju bolesti zavisnosti
Najnovija naučna istraživanja unapredila su današnje viđenje bolesti zavisnosti, koja se sada prepoznaje kao hronična recidivantna bolest mozga, koja se ispoljava kroz različita kompulsivna... Stručno medicinsko osoblje, timski rad i jaka ustanova ključne karike u izlečenju bolesti zavisnosti

Najnovija naučna istraživanja unapredila su današnje viđenje bolesti zavisnosti, koja se sada prepoznaje kao hronična recidivantna bolest mozga, koja se ispoljava kroz različita kompulsivna ponašanja. Ovo novo viđenje unapredilo je moć prevencije i lečenja ovih bolesti.

Efekti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci su ogromni i pogođeni su ljudi svih uzrasta, zbog čega je izuzetno bitno da postoje institucije, kao što je Javna ustanova Zavod za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, koje su posvećene ideji da pomognu upravo osobama sa takvim potrebama.

„Naša misija jeste da programima tretmana obuhvatimo što veći broj zavisnika, u što ranijoj fazi bolesti i dovoljno dugo sa ciljem poboljšanja njihovog zdravlja i osposobljavanja za normalan život u zajednici, čime će se posredno redukovati rizici transfera bolesti na zdrave mlade ljude“, navedeno je u ovoj ustanovi.

Doktor
Foto: Pixnio.com

Objašnjavaju da im je cilj da u programe primarne prevencije uključe što veći broj adolescenata i mladih, sa ciljem sprečavanja upotrebe „prve“ droge. Trude se da, kako kažu, trajno unapređuju znanje zaposlenih putem programa kontinuirane interne i eksterne edukacije sa ciljem ostvarivanja što kvalitetnije zdravstvene usluge.

„Zavod postoji od 1977. godine i od tada se radi na prevenciji, ranom otkrivanju, lečenju i rehabilitaciji zavisnika od alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci. Održavamo visok kvalitet zdravstvenih usluga i aktivno radimo na edukaciji osoblja, što sveukupno daje dobre rezultate i, između ostalog, utiče pozitivno na finansijsko poslovanje“, izjavila je direktorka Zavoda, Nermana Mehić Basara.

Kako ističe, aktivno se uključuju i u naučno-istraživačke projekte iz oblasti zavisnosti, a i tokom pandemije korona virusa radili su dobro, čak i bolje nego prethodnih godina.

„Radimo poštujući epidemiološke mere i veoma smo zadovoljni načinom rada koji smo uspostavili. Na našem sajtu svi koje ova tema interesuje mogu naći ‘Vodič za pacijente’, u kome su istaknuti svi neophodni detalji o lečenju u Zavodu“, naglasila je direktorica ove ustanove.

Medicina
Foto: Pixy.org

Vizija Zavoda je, navodi se, da ostane dobro organizovana, finansijski stabilna ustanova, sa dovoljnim brojem edukovanog kadra, osposobljena za pružanje sigurnih i kvalitetnih zdravstvenih usluga iz svoje delatnosti svim korisnicima zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo, kao i svim drugim građanima Bosne i Hercegovine koji iskažu interes za tretman i lečenje.

Ova institucija, koja broji oko 60 zaposlenih, osim izuzetnog uspeha u lečenju osoba koje se bore sa bolestima zavisnosti, takođe beleži i poslovne uspehe i sjajne rezultate. Naime, Zavod za bolesti zavisnosti Kantona Sarajevo nosi AA+ bonitetnu ocenu, što predstavlja veoma visoku kreditnu sposobnost i izuzetno nizak kreditni rizik. To znači da je u pitanju veoma pouzdana i stabilna ustanova i poseduje ocenu koja stoji rame uz rame uz najvišu ocenu. Zavod je dobio Plaketu zlatne bonitetne izvrsnosti za 2020. godinu, koja se dodeljuje najkonkurentnijim kompanijama na teritoriji Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Prema našem desetogodišnjem iskustvu, bonitetna ocena AA+ u više od 67 odsto slučajeva u sledećem godišnjem prikazu prelazi u AAA bonitetnu ocenu. Do tog ‘fenomena’ dolazi jer se povećani rashodi sa neophodne vremenske distance pokazuju kao trenutni, a tendencija rasta kao konstanta. Saradnja sa AA+ firmom daleko je od zone rizika, jer ova bonitetna ocena potvrđuje visoke standarde uspešnog poslovanja i visok nivo kreditne sposobnosti“, objašnjeno je u bonitetnoj kući CompanyWall.

Poslovni prihodi (EUR):
2.949.339 (2019)
Broj zaposlenih:
59 (2019)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...