Prelazak na nov način rada do sredine 2023. godine

Upis u registar APR uskoro i elektronskim putem

PoslovanjePreduzetnik

29.11.2021 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Upis u registar APR uskoro i elektronskim putem Upis u registar APR uskoro i elektronskim putem
U Agenciji za privredne registre (APR) biće omogućena elektronska registracija svih privrednih subjekata putem korisničke aplikacije za prijem elektronske prijave i elektronskih dokumenata potpisanih... Upis u registar APR uskoro i elektronskim putem

U Agenciji za privredne registre (APR) biće omogućena elektronska registracija svih privrednih subjekata putem korisničke aplikacije za prijem elektronske prijave i elektronskih dokumenata potpisanih kvalifikovanim elektronskim potpisom, uz elektronski način plaćanja naknada za uslugu registracije.

Elektronska registracija uvodi se na osnovu izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima i o postupku registracije, a rok za prelazak na ovaj novi način rada u Registru privrednih subjekata je 18 meseci od usvajanja Zakona, odnosno sredina 2023. godine. Agencija će do navedenog roka omogućiti i dostavljanje odluke registratora u Jedinstveni elektronski sandučić privrednog subjekta, ukoliko je registrovan kao korisnik usluge elektronske uprave.

U postupku registracije pokrenutim podnošenjem elektronske prijave, otpravak odluke registratora dostavlja se na registrovanu adresu za prijem elektronske pošte privrednog subjekta, ili na adresu za prijem elektronske pošte navedenu u prijavi.

APR
Foto: APR

Kako se navodi u saopštenju u skladu sa predstojećom digitalizacijom usluga i servisa APR, neminovan je prelazak na elektronsku komunikaciju između Agencije i privrednika, koja će postati preovlađujući način rada sa prelaskom na online rad Registra privrednih subjekata.

Trenutno je adresu za prijem elektronske pošte registrovalo 76,60 odsto privrednih društava i 71,44 procenata preduzetnika, a Agencija poziva sve privredne subjekte da na vreme prilagode svoje poslovanje i pripreme se za predstojeće promene sistema registracije. 

Podsetimo, prema nedavno objavljenim podacima APR, svaka dvanaesta firma i preduzetnik ove godine osnovani su putem servisa eRegistracija. Od ukupnog broja registrovanih za devet meseci, 8,1 odsto je registrovano elektronski.

Elektronska prijava osnivanja može se podneti ukoliko podnosilac ima kvalifikovani elektronski sertifikat, instalirani čitač elektronskih kartica i NexU aplikaciju, koja omogućava elektronsko potpisivanje. Elektronska forma rešenja o osnivanju po registraciji preuzima se iz same aplikacije putem koje se podnosi elektronska prijava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...