Plaćanje poreza nije uslovljeno proširenjem oblasti rada

Može li preduzetnik da registruje dve šifre delatnosti?

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

22.11.2021 15:12 Autor: Ljiljana Begović

Može li preduzetnik da registruje dve šifre delatnosti? Može li preduzetnik da registruje dve šifre delatnosti?
Prilikom osnivanja firme i registracije u Agenciji za privredne registre (APR) neophodno je odabrati pretežnu delatnost, koja će preduzeću donositi najviše profita. Mnogi preduzetnici... Može li preduzetnik da registruje dve šifre delatnosti?

Prilikom osnivanja firme i registracije u Agenciji za privredne registre (APR) neophodno je odabrati pretežnu delatnost, koja će preduzeću donositi najviše profita. Mnogi preduzetnici su pri otvaranju firme u nedoumici – da li moraju da odaberu samo jednu šifru delatnosti i da li će plaćati veći porez ako odluče da prošire oblast rada i dodaju još neku delatnost?

Kada je reč o plaćanju poreza, predsednica Računovodstvene komore Srbije Snežana Mitrović kaže da je ispunjavanje poreskih obaveza propisano poreskim zakonima.

“Iznos poreza ne zavisi od toga kojom vrstom ili šifrom delatnosti se bavi poslovni subjekt, odnosno da li proširuje vrste delatnosti. Iznos poreza zavisi od obima prometa po osnovu svih delatnosti kojima se bavi, odnosno od ukupno ostvarenih ukupnih poslovnih prihoda i na kraju bilansa, po osnovu ostvarenog ukupnog dobitka u poslovanju”, objašnjava Mitrović. 

Ona naglašava da proširenje delatnosti u smislu – da u jednoj firmi imate više pretežnih delatnosti, nije moguće.

Razvrstavanje po delatnostima vrši se po metodologiji koju propisuje Vlada.

Jedinica razvrstavanja, odnosno određeni privredni subjekt u skladu sa zakonom o klasifikaciji, raspoređuje se u odgovarajuću kategoriju klasifikacije (sektor, oblast, grana i grupa) prema delatnosti koju obavlja.

Foto: Unsplash.com

Ako privredni subjekt obavlja više delatnosti, raspoređuje se u odgovarajuću kategoriju klasifikacije, prema pretežnoj delatnosti.

“Prilikom registracije podataka u registru privrednih subjekata, jedinica razvrstavanja u registracionoj prijavi koja se podnosi Agenciji za privredne registre navodi pretežnu delatnost iz klasifikacije i šifru te delatnosti. Pretežna delatnost podrazumeva da je u ukupno ostvarenom poslovnom prihodu najveći iznos prihoda po osnovu vršenja upravo te određene vrste delatnosti”, ističe Mitrović.

Pored osnovne šifre delatnosti, koja je upisana prilikom registracije u APR-u, privrednici mogu da vrše i druge delatnosti, ako registruju izdvojeno mesto ili ogranak.

“Prijavljivanje delatnosti drugih jedinica razvrstavanja, koje se registruju u drugim posebnim registrima, vrši se prilikom izrade akta o osnivanju, koji se zajedno sa prijavom za razvrstavanje podnosi organu koji vodi poseban registar”, kaže Snežana Mitrović.

Da li će doći do promene pretežne šifre delatnosti u APR-u zavisi od toga da li će se u okviru vršenja delatnosti, u smislu ukupnog poslovanja, ostvariti viši iznos prihoda od neke delatnosti u odnosu na onu koja je upisana kao pretežna.

“Pretežna delatnost kod preduzetnika paušalaca je ona koja se nalazi u registru privrednih subjekata, odnosno delatnost od čijeg obavljanja je u poreskom periodu preduzetnik paušalac ostvario viši iznos prihoda u odnosu na onu koju je registrovao. Vlada Republike Srbije uređuje uslove, kriterijume i elemente za paušalno oporezivanje. Obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti ovaj način koristi dok se ne utvrdi da su prestali razlozi za paušalno oporezivanje, odnosno da izmenjeni uslovi isključuju pravo na paušalno oporezivanje”, zaključuje Snežana Mitrović.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...