Za više od 20 godina mogla bi da se očekuje jednaka rodna zastupljenost u odborima

Žene ređe viđene na rukovodećim pozicijama u Srbiji

AnalizaBiznisBolji posaoPoslovanjePreduzetnikU fokusu

8.3.2022 16:14 Autor: Julijana Vincan 22

Žene ređe viđene na rukovodećim pozicijama u Srbiji Žene ređe viđene na rukovodećim pozicijama u Srbiji
Kada je o Srbiji reč, na rukovodećim pozicijama nalazi se ne više od 32 odsto zaposlenih žena, što u odnosu na region nije zanemarljivo,... Žene ređe viđene na rukovodećim pozicijama u Srbiji

Kada je o Srbiji reč, na rukovodećim pozicijama nalazi se ne više od 32 odsto zaposlenih žena, što u odnosu na region nije zanemarljivo, s obzirom na to da je u Hrvatskoj broj žena na menadžerskim pozicijama 24 odsto.

Naime, na 89 zaposlenih osoba u Srbiji, na takvim pozicijama nalazi se oko 60 osoba muškog pola i oko 30 ženskog (32 odsto), dok je u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj taj broj manji.

„Biti žena u Srbiji danas samo je po sebi izazov, a biti žena preduzetnica skoro je nemoguća misija. Preduzetnicama bi dobro došla i konkretna, a ne samo deklarativna podrška države i njenih institucija.

Žene kao žene, bile su stub društva i porodice u svim epohama, u obilju i u ratovima, ta uloga nam je dodeljena baš zato što smo za to sposobne, imamo hrabrosti kada kod svih iščezne, imamo ljubav za svako živo biće. Iz svog iskustva bih preporučila svim ženama, bilo da su u biznisu ili ne, da se umreže i potraže prekopotrebnu podršku, da li u svom najbližem okruženju, na lokalnom nivou ili u nekom udruženju“, izjavila je za Biznis.rs članica Udruženja poslovnih žena Srbije i preduzetnica iz Požege, vlasnica preduzeća Slatka jesen, Ivana Panović.

Da postoji veza između ženskog stila rukovođenja i zastupljenije raznolikosti u upravnim odborima, pokazalo je i Deloitte-ovo istraživanje „Žene u upravnim odborima: Globalna perspektiva“. Naime, mnoge zemlje, od 72 ispitane, moraće da pređu dugačak put da podrže žene na rukovodećim pozicijama.

Podaci pokazuju da postoji jaz između broja žena u upravnim odborima i žena na pozicijama izvršnih direktora. Samo 6,7 odsto mesta u odborima zauzimaju žene, a još manje žena, oko pet procenata, nalazi se na direktorskim pozicijama.

„Na globalnom nivou, 19,7 odsto mesta u odborima zauzimaju žene, što je 2,8 procenata više nego 2018. godine, u poređenju sa povećanjem od 1,9 odsto u periodu od 2016. do 2018. godine. Kompanije sa ženama na poziciji generalnog direktora imaju uravnoteženije odbore od onih sa muškarcima na toj poziciji, odnosno 33,5 procenata u odnosu na 19,4 odsto“, objasnili su iz pomenute kompanije.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Dodaje se da žene na svetskom nivou zauzimaju 19,7 odsto mesta u upravnim odborima širom sveta, odnosno 2,8 procenata više nego 2019. godine.

„Ako situacija nastavi da se razvija ovim tempom, jednaka rodna zastupljenost u odborima može se očekivati 2045. godine, za više od 20 godina. U svih osam najvećih regiona (Severna Amerika, Latinska i Južna Amerika, Karibi, Afrika, Evropa, Bliski istok i Severna Afrika, Azija i Australazija) najmanje 10 odsto mesta u upravnim odborima zauzimaju žene. Uz određene izuzetke, napredak je uglavnom spor. Ipak, blago ubrzanje je razlog za optimizam, s obzirom na izveštaj iz 2019. godine, koji je pokazao da svet neće ostvariti ravnopravnost do 2052. godine“, ocenili su istraživači.

Kako se navodi, Austrija, Kanada, Irska, Italija, Poljska, Portugalija, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, zabeležile su najveći rast. Takođe, skoro sve države imaju lokalne organizacije ili vlade posvećene povećanju broja žena koje učestvuju u upravnim odborima kompanija, ipak, ukupan napredak je spor i neujednačen.

Nesrazmeran napredak na rukovodećim pozicijama

Iako je zastupljenost žena u upravnim odborima na globalnom nivou donekle porasla 2021. godine, došlo je do manjeg napretka na nivou predsednika odbora i generalnih direktora.

Prema Deloitte-ovom istraživanju, samo 6,7 odsto mesta u upravnim odborima zauzimaju žene, što je povećanje od 1,4 procenta u odnosu na 2018. godinu. Još manje žena, pet odsto, ima ulogu generalnog direktora, što je povećanje od 0,6 procenata u odnosu na 2018. godinu.

Međutim, otkrivena je i pozitivna korelacija između žena u ulozi generalnog direktora i raznolikosti u upravnim odborima. Kompanije sa ženama na poziciji generalnog direktora imaju znatno više žena u svojim odborima nego kompanije koje vode muškarci (33,5 u poređenju sa 19,4 odsto).

Slična je situacija i u kompanijama kojima odborima predsedavaju žene (30,8 procenata žena u odborima u odnosu na 19,4 osto). Isto tako, veća je verovatnoća da će odbori sa raznolikim rodnim sastavom imenovati ženu na poziciju izvršnog direktora i predsednika odbora.

Deloitte Global otkrio je kroz istraživanje da, u odnosu na muškarce, manja grupa žena zauzima veći broj mesta u odborima. Takođe, prosečan svetski mandat žena direktora smanjen je sa 5,5 godina na 5,1 godinu (od 2018. do 2021. godine).

Ove godine, Deloitte Global je sarađivao sa inicijativom Klub 30%, čija je misija da postigne zastupljenost žena u odborima i izvršnom menadžmentu od najmanje 30 odsto među svim kotiranim kompanijama. Izveštaj daje kratak rezime „situacije na terenu“ za sve zemlje u kojima postoji Klub 30% a time i sliku sveta nejednakog napretka ka ravnopravnosti.

Žene nedovoljno zastupljene i u EU

Na osnovu istraživanja Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat) za 2020. godinu, 9,5 miliona ljudi zauzimalo je rukovodeće položaje u EU. Od toga muškarci čine 6,2 miliona zaposlenih na rukovodećim pozicijama, a žene čine 3,3 miliona (34 odsto).

„Kako žene čine skoro polovinu od ukupnog broja zaposlenih u EU (46 odsto), dolazimo do zaključka da su žene nedovoljno zastupljene na rukovodećim pozicijama“, navodi se u izveštaju Eurostata.

 • Emilija

  8.3.2022 #1 Author

  Vise su muskarci i dalje na vodecim pozicijama

  Odgovori

 • GAGA

  8.3.2022 #2 Author

  Dzabe sto su zene stub i porodice i drustva, svetom jos uvek vladaju muskarci. Cist sovinizam

  Odgovori

 • MARKO7

  8.3.2022 #3 Author

  Muška ruka je glavna.. Ali i žene su potrebne zbog firmi!

  Odgovori

 • SNEZANA

  8.3.2022 #4 Author

  Po meni diskriminacija..

  Odgovori

 • CELEKRALJ

  8.3.2022 #5 Author

  Žene su u manjini i dalje iako često samo papirološki vode firmu.

  Odgovori

  • MAJALG

   9.3.2022 #6 Author

   Bas tako, na papiru se vode kao direktor/vlasnik a nemaju pravo odlucivanja

   Odgovori

 • STEFAN

  8.3.2022 #7 Author

  Mislim da podjednako treba da budu i muskarci i zene na vodecim pozicijama

  Odgovori

 • Milovan94

  8.3.2022 #9 Author

  Nadam se da će se situacija popraviti i da će I žena biti više na rukovodećim položajima

  Odgovori

 • TINA

  8.3.2022 #10 Author

  Najbolje je tako

  Odgovori

 • BRANA19

  8.3.2022 #11 Author

  Podjednaki trebaju biti svi , neke zene bi se mozda bolje snasle na rukovodećim pozicijama…

  Odgovori

 • DANIJELA

  8.3.2022 #12 Author

  Jako puno se prica o ravnopravnosti u svim sverama zivota i poslovanja ali jako malo se radi na tu temu. Svuda su diskriminisane zene i tesko da ce se nesto promeniti.

  Odgovori

 • LUKA

  8.3.2022 #13 Author

  Slazem se treba I zenama dati sansu

  Odgovori

 • VILENJAK

  8.3.2022 #14 Author

  Žene su odlični rukovodioci!

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.3.2022 #15 Author

  To je svuda u svetu,ne znam zasto ..?!

  Odgovori

 • DANA

  9.3.2022 #16 Author

  Ovo je svet muskkaraca

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  9.3.2022 #17 Author

  Žene su bolje kao rukovodioci, a muškarci def bolji kao frizeri, sminkeri i kuvari… 😆

  Odgovori

 • VANJA

  9.3.2022 #18 Author

  Nazalost je tako!

  Odgovori

 • Bella

  9.3.2022 #19 Author

  Mislim da su zene na pozicijama bolje organizivane i da ih treba vise postavljati na vodece funkcije.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  9.3.2022 #20 Author

  treba da se ugledamo na severne zemlje gde se gleda stučnos osobe. potpuno je nebitno da li je na rukovodećem mestu žena ili muškarac ako je rezutrat vrhunski
  kod nas predrasude onemogućavaju da žene obavljaju mnoge posove i bojim se da će još dugo biti tako

  Odgovori

 • IVAN

  9.3.2022 #21 Author

  Diskriminacija.

  Odgovori

 • GINKO

  24.4.2022 #22 Author

  Totalna diskriminacija, uzas

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...