Među državama članicama jedino u Rumuniji više muškaraca radi na privremenim poslovima

Žene dominiraju u honorarnim poslovima u EU

Bolji posaoEU

7.3.2023 13:03 Autor: Julijana Vincan 3

Žene dominiraju u honorarnim poslovima u EU Žene dominiraju u honorarnim poslovima u EU
Udeo žena koje rade honorarno, od ukupnog broja zaposlenih žena unutar EU koje imaju od 15 do 64 godine, u trećem kvartalu 2022. godine,... Žene dominiraju u honorarnim poslovima u EU

Udeo žena koje rade honorarno, od ukupnog broja zaposlenih žena unutar EU koje imaju od 15 do 64 godine, u trećem kvartalu 2022. godine, bio je veći od udela muškaraca (28 naspram osam odsto). Pritom žene imaju najveći udeo u svim kategorijama zanimanja, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

U trećem tromesečju prošle godine je u osnovnim zanimanjima honorarno bilo angažovano 48 odsto žena u odnosu na 19 procenata muškaraca. Ova kategorija, koja se pre svega odnosi na pomoćnike, čistače ili pomoćnike u pripremi hrane, pokazivala je najveću razliku između udela žena i muškaraca koji rade honorarno (29 procentnih poena).

Slede uslužni i prodajni radnici (35 odsto žena nasuprot 15 procenata muškaraca) i tehničari i stručni saradnici (26 odsto prema sedam).

Najmanja razlika između udela honorarnih radnika među zaposlenim ženama i muškarcima registrovana je u kategoriji menadžerskih zanimanja (10 odsto žena nasuprot tri procenta muškaraca) i rukovalaca postrojenja i mašina (13 nasuprot pet).

Na nivou država članica, žene imaju najveći udeo među honorarnim radnicima u ukupnom broju zaposlenih od 15 do 64 godina u svim zemljama EU, osim u Rumuniji gde je udeo muškaraca veći (četiri odsto mučkaraca nasuprot tri procenta žena). U Bugarskoj je udeo žena i muškaraca koji rade honorarno na veoma sličnom nivou.

Foto: Freepik.com

Holandija je zabeležila najveći udeo žena koje rade honorarno, čineći čak 63 odsto ukupne zaposlenosti naspram 24 procenta muškaraca, što je najveću razlika u radnom angažmanu između žena i muškaraca u EU (39 pp).

Druge države članice koje su zabeležile najveće razlike između žena i muškaraca su Austrija (39 pp) i Nemačka (37 pp).

Rodni jaz u prihodima manji u ruralnim područjima

U Evropskoj uniji je rodni jaz neto prihoda bio blizu pet odsto tokom poslednje decenije. U 2021. godini je srednja vrednost prihoda muškaraca iznosila 18.774 evra godišnje, što je skoro 800 evra više od one za žene (17.972 evra).

U 2021. godini, s obzirom na razlike u stepenu urbanizacije, rodna razlika u EU u pogledu neto prihoda bila je manja među ljudima koji žive u ruralnim područjima nego onima koji žive u gradovima (četiri naspram 4,8 odsto).

Na nacionalnom nivou su rodne razlike u prihodima bile veće u gradovima nego u ruralnim područjima u 13 država članica, pri čemu su Litvanija i Malta imale najveće razlike u pogledu stepena urbanizacije: 8,5 i 7,3 procentna poena.

Među 14 zemalja, u kojima su razlike u prihodima bile veće u ruralnim područjima nego u gradovima, Austrija (5,3 pp) i Italija (4,2 pp) imale su najveće rodne razlike kada je reč o visini prihoda u urbanim i ruralnim područjima.

  • Anna

    7.3.2023 #1 Author

    Žene ranije počinju da rade, ranije odlaze u penziju i imaju više opcija za honorarne poslove, tako da ne čudi što je veći procenat žena kada su u pitanju honorarni poslovi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #2 Author

    Vecina je prinudjena da radi honorarno…

    Odgovori

  • DASHA

    19.4.2023 #3 Author

    Kad se mora..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...