IZGRADNJA INFRASTRUKTURE I NOVE STRANE INVESTICIJE GURAJU SRBIJU KA “POZITIVNOJ NULI” strane investicije u prvih devet meseci 1,8 milijardi evra

AnalizaBiznisInfrastrukturaU fokusu

2.11.2020 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IZGRADNJA INFRASTRUKTURE I NOVE STRANE INVESTICIJE GURAJU SRBIJU KA “POZITIVNOJ NULI” strane investicije u prvih devet meseci 1,8 milijardi evra IZGRADNJA INFRASTRUKTURE I NOVE STRANE INVESTICIJE GURAJU SRBIJU KA “POZITIVNOJ NULI” strane investicije u prvih devet meseci 1,8 milijardi evra
I proteklih godina je izgradnja infrastrukturnih projekata, ali i strane investicije u nove fabrike, davala veoma značajan, a možda i odlučujući impus za dinamičan... IZGRADNJA INFRASTRUKTURE I NOVE STRANE INVESTICIJE GURAJU SRBIJU KA “POZITIVNOJ NULI” strane investicije u prvih devet meseci 1,8 milijardi evra

I proteklih godina je izgradnja infrastrukturnih projekata, ali i strane investicije u nove fabrike, davala veoma značajan, a možda i odlučujući impus za dinamičan rast srpske ekonomije.

U ovoj godini, ova dva veoma važna elementa privrednog rasta nalaze se u specifičnoj poziciji, s obzirom na aktuelnu epidemiju korona virusa.

I pored činjenice da intenziviranje pandemije korona virusa, može imati dodatni negativan uticaj na izgradnju infrastrukturnih projekata, premijerka Ana Brnabić je u svom ekspozeu pred poslanicima u Skupštini Srbije naglasila da će jedan od ključnih prioriteta nove Vlade Srbije biti realizacija projekat “Srbija 2025” koji predviđa kapitalne infrastrukturne radove pre svega u saobraćajnoj infrastrukturi, u koje će u narednih pet godina biti uloženo oko 14 milijardi evra.

Kako je i sama premijerka najavila, započeta je izgradnja 290 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Tu je pre svega u pitanju deonica autoputa “MIloš Veliki” na koridoru 11 od Preljine do Požege, izgradnju Moravskog koridora od Pojata do Preljine, kao i deonice brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, kao i prve deonice autoputa Beograd-Sarajevo (Kuzmin – Sremska Rača).

Naravno, u toku su intenzivni radovi na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, koji bi trebalo da budu gotovi do kraja sledeće godine. A u narednoj godini impuls privrednom rastu trebalo bi da da i početak izgradnje Fruškogorskog koridora, metroa u Beogradu i prve deonica Autoputa mira (Niš – Pločnik). A ovo su samo oni najvažniji infrastrukturni projekti, za koje ne bi trebalo da bude problema u finansiranju.

I statističari i ekonomisti ističu da će upravo realizacija započetih infrastrukturnih projekata do kraja godine biti odlučujuća za ambiciju ekonomskih vlasti da Srbija dostigne “pozitivinu nulu” u privrednom rastu u godini pandemije korona virusa i da možda bude i rekorder na evrpskom nivou. Naravno, sve pod uslovom da zahuktala pandemija korona virusa ne dovede do pooštravanja epidemioloških mera i ponovnog uvođenja neke vrste “lockdown”.

Foto: Pixabay.com

Investicije ,,hleb naš nasušni“

Dobra je vest za privredni rast Srbije što su strane investicije nastavile da dolaze u Srbiju i pored neviđene krize, posebno na području odakle u SRbiji i dolazi najviše investicija, u Evropskoj Uniji. Kako je naglasila guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, strane direktne investicije u prvih devet meseci ove godine dostigle su nivo od 1,8 milijardi evra, a očekuje se da će do kraja godine dostići respektabilnih 2,3 milijarde evra. To nagoveštava da će pojedine najavljene nove fabrike početi da rade, a da će neke druge početi da se grade. Sve to donosi preko potreban impuls privrednog rastu u godini kada se u okruženju uglavnom beleže negativni rekordi.

Srednjoročno, izvesno je da će pandemija korona virusa dovesti do usporavanja investicija na globalnom nivou, što nameće potrebu intenzivnijeg privlačenja stranih investicija u narednim godinama. Ekonomisti ističu da Srbija ima šansu da privuče nove investicije posebno kada je reč o međunarodnim lancima za snabdevanje koji su pokidani ili urušeni zbog aktuelne pandemije i da i dalje ostane ključna investiciona destinacija u regionu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...