Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Zakon zabranjuje zapošljavanje određenih kategorija

Godine ne smeju da budu uslov za dobijanje posla

AnalizaU fokusu

27.9.2021 16:38 Autor: Ljiljana Begović 4

Godine ne smeju da budu uslov za dobijanje posla Godine ne smeju da budu uslov za dobijanje posla
Ako na intervjuu za posao dobijete pitanja koja bi mogla da se okarakterišu kao neprimerena ili diskriminatorna, pravnu zaštitu možete potražiti na sudu, kod... Godine ne smeju da budu uslov za dobijanje posla

Ako na intervjuu za posao dobijete pitanja koja bi mogla da se okarakterišu kao neprimerena ili diskriminatorna, pravnu zaštitu možete potražiti na sudu, kod Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ili inspekcije rada. Кandidat za posao koji smatra da je u bilo kojoj fazi zapošljavanja diskriminisan može da se obrati Povereniku za zaštitu ravnopravnosti pritužbom.

Zakon o zabrani diskriminacije propisuje da su svi jednaki i uživaju jednak položaj i jednaku pravnu zaštitu, bez obzira na lična svojstva, te da je svako dužan da poštuje načelo jednakosti, odnosno zabranu diskriminacije.

Kako je za Biznis.rs ranije izjavila poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, zakon takođe propisuje da mogućnost za zasnivanje radnog odnosa ne sme biti narušena, kako bi sva lica koja traže posao imala jednake uslove, bez ikakve diskriminacije po osnovu pola, starosnog doba, fizičkog izgleda ili bilo kog drugog ličnog svojstva. Isti smisao imaju i odredbe Zakona o radu koje zabranjuju posrednu i neposrednu diskriminaciju zaposlenih i lica koja traže zaposlenje.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković za naš portal kaže da je ranije bilo slučajeva da se u oglasima za posao tražilo da kandidati navedu godine života, da se pošalje i fotografija uz biografiju.

“Prema Zakonu o zabrani diskriminacije, postavljanje uslova za ljude koji traže posao, bilo da je to prema polu, godinama ili bilo čemu drugom nije dozvoljeno. Takođe, kada je reč o zapošljavanju radnika određene starosne dobi to možda može imati samo uticaja kod poslova koji zahtevaju određen stepen rizika na primer po zdravlje, pa da je u tom slučaju neophodan zdravstveni pregled i posebna zdravstvena dokumentacija. Može da se desi da te uslove ispunjavaju samo mlađi ljudi, ali to ne sme da bude praksa pri postavljanju oglasa za posao i biranju kandidata”, navodi Vuković.

On naglašava da ni po Ustavu ni po Zakonu o radu ne postoji nijedna odrednica koja kaže da je dozvoljeno u bilo kom slučaju da se zapošljavaju samo stariji ili mlađi ljudi.

Foto: Pixabay.com

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković objašnjava da sve što nije zakonom zabranjeno zapravo može biti u oglasu. Poslodavac može navesti sve objektivnije kriterijume koji će omogućiti da bude izabrana najkompetentnija osoba za određeni posao.

„Suština je da akcenat treba da bude na određenom nivou obrazovanja kandidata, na posebnim znanjima i veštinama koje budući radnik poseduje, a ne na ličnim svojstvima potencijalnih zaposlenih. Mi smo dali preporuku Nacionalnoj službi za zapošljavanje da ne smeju biti objavljivani oglasi za posao koji sadrže diskriminatorne uslove za zaposlenje i to one koji se odnose na pol, starosno doba, izgled kandidata, odnosno kandidatkinje, ili neko drugo lično svojstvo“, navodi Janković.

Iako je nekada bilo uobičajeno da se u javnim glasilima za traženje poslova nađe oglas koji navodi da se jave kandidati do 30 godina, ili pak muškarci za određenu vrstu posla, danas to nije slučaj.

„Danas ćete retko videti takav oglas, zato što postoji svest o tome da su takvi zahtevi diskriminatorni, što je rezultat bolje informisanosti organizacija koje se bave oglašavanjem, ali i samih poslodavaca, čemu je doprinos dala i institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Mi smo tokom prethodnih godina održali više sastanaka sa predstavnicima Nacionalne službe za zapošljavanje i internet portala koji objavljuju oglase za posao i dali preporuke mera, sa ciljem da ih bliže uputimo u to šta predstavlja diskriminaciju prilikom zapošljavanja i kako da prepoznaju oglase takve sadržine“, objašnjava poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Poslodavac u razgovoru za posao ne bi smeo kandidatu da postavi pitanja o njegovom bračnom statusu, seksualnoj orijentaciji, verskoj ili političkoj pripadnosti, planovima za budućnost ili bilo koja druga pitanja koja zadiru u lični život potencijanog zaposlenog i ni na koji način ne utiču na posao za koji se konkuriše.

 • Anna

  27.9.2021 #1 Author

  Ali zato u oglasu često stoji nudimo vamrad u mladom timu. Ova rečenica na veoma perfidan način stavlja do znanja da primaju samo mlađe kandidate.

  Odgovori

 • lela

  29.9.2021 #2 Author

  „…Danas ćete retko videti takav oglas, zato što postoji svest o tome da su takvi zahtevi diskriminatorni, što je rezultat bolje informisanosti organizacija koje se bave oglašavanjem, ali i samih poslodavaca …“ ili je rezultat domišljatosti preduzetnnika koji kreiraju svoj sajt za apliciranje gde je obavezno polje datum rođenja. Generalno, iole inteligentan HR uvidom u CV gde je taksativno navedeno 15 godina staža može da zaključi koje godište je osoba koja aplicira.

  Odgovori

 • Gaga

  1.10.2021 #3 Author

  Ne moraju da napisu, ali citaj izmedju redova.

  Odgovori

 • Violez

  6.10.2021 #4 Author

  Godine=Iskustvo.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...