Protiv zabrane bila i vlada

Građani Lihtenštajna odlučili: kockarnice ostaju

U fokusuZanimljivosti

30.1.2023 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Građani Lihtenštajna odlučili: kockarnice ostaju Građani Lihtenštajna odlučili: kockarnice ostaju
Glasači u Lihtenštajnu velikom većinom su glasali protiv predložene zabrane kockarnica u zemlji. Na referendumu u državi sa nešto manje od 40.000 stanovnika, samo... Građani Lihtenštajna odlučili: kockarnice ostaju

Glasači u Lihtenštajnu velikom većinom su glasali protiv predložene zabrane kockarnica u zemlji.

Na referendumu u državi sa nešto manje od 40.000 stanovnika, samo 27 odsto birača s pravom glasa podržalo je predložene izmene.

Na svega 158 kvadratnih kilometara prostire se šest kockarnica, zbog čega je Lihtenštajn dobio i nadimak Alpski Las Vegas.

Glavni inicijator referenduma bila je nevladina organizacija IG Volksmeinung, koja je osnovana upravo kako bi se suzbila „poplava“ kockarnica u ovoj državi, piše SEEbiz pozivajući se na Reuters.

Protivnici ovakvog oblika zabave bili su pre referenduma uvereni da kockarnice loše utiču na ugled zemlje, a ukazivali su i na gorući problem zavisnosti.

Birači su odagnali zabrinutost jer je njih 73 odsto glasalo protiv zabrane.

Princ i vlada Lihtenštajna takođe su se usprotivili zabrani, jer smatraju da su kockarnice važan izvor prihoda za zemlju. Podsetili su i da bi potpuna zabrana bila previše drastična mera u borbi protiv zavisnosti od kockanja.

Vlasti Lihtenštajna već neko vreme pokušavaju da poboljšaju ugled zemlje koja je do prošle decenije bila poznata kao međunarodni poreski raj, ali od tada su vlasti usvojile nešto manje strože zakone po pitanju uvida u poslovanje banaka.

 • Emilija

  30.1.2023 #1 Author

  Placaju porez pa su veliki izvor prohoda

  Odgovori

 • Maria

  4.2.2023 #2 Author

  Veliki su prihodi od kockarnica, nije ovo odluka građana, već države, ali ok…

  Odgovori

 • Dea

  12.2.2023 #3 Author

  Zamislitekod nas tu odluku? Svaki drugi lokal bi ostao prazan

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...