ITALIJANIMA PO 500 EVRA ZA NOVE BICIKLE Podsticaj „zelene mobilnosti“ nakon pandemije

EkologijaLifestyleU fokusuZanimljivosti

12.5.2020 12:30 Autor: Julijana Vincan 4

ITALIJANIMA PO 500 EVRA ZA NOVE BICIKLE Podsticaj „zelene mobilnosti“ nakon pandemije ITALIJANIMA PO 500 EVRA ZA NOVE BICIKLE Podsticaj „zelene mobilnosti“ nakon pandemije
Italijanska Vlada subvencionisaće građane za kupovinu novog bicikla ili električnog skutera sa 500 eura, objavila je ministarka saobraćaja Paola De Mikeli (Paola De Micheli).... ITALIJANIMA PO 500 EVRA ZA NOVE BICIKLE Podsticaj „zelene mobilnosti“ nakon pandemije

Italijanska Vlada subvencionisaće građane za kupovinu novog bicikla ili električnog skutera sa 500 eura, objavila je ministarka saobraćaja Paola De Mikeli (Paola De Micheli). Ta mera biće deo stimulativnog paketa za pokretanje ekonomije vrednog ukupno 55 milijardi evra.

Subvencija će, kako je objasnila italijanska ministarka, biti ograničena na stanovnike gradova sa najmanje 50.000 stanovnika, a cilj je da podstakne „zelenu mobilnost“ nakon ukidanja mera za suzbijanje pandemije korona virusa, piše „News 1“. Ona je naglasila da će, zbog potrebe socijalnog distanciranja koje će ostati na snazi, autobusima i tramvajima moći da se vozi manje ljudi, što će ih navesti da razmotre druge oblike dolaska na posao, a jedan od načina je i vožnja biciklom.

Vlada u Rimu zbog toga planira i promene u označavanju saobraćajnica kako bi se gradskim vlastima olakšalo stvaranje novih biciklističkih staza, najavila je ministarka. Veruje se da će mnoge evropske zemlje, koje nemaju izraženu tradiciju bicikliranja kakvu recimo, ima Holandija, reagovati poput Italije stimulišući građane da posle pandemije korona virusa promene navike u saobraćaju.

„Šetajte ili vozite bicikl kad god je to moguće“, preporuka je Svetske zdravstvene organizacije u uputstvima o kretanju usled pandemije. Gradovi širom Evrope sve više prostora ostavljaju biciklistima i pešacima. Polovina ljudi u Beogradu vozi se javnim prevozom, a za pešačenje i biciklizam tek treba da se stvore uslovi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...