Otkriveno prisustvo opasne bakterije

Iz prodavnica u Hrvatskoj povlači se šunka slovenačkog proizvođača

U fokusu

29.5.2024 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Iz prodavnica u Hrvatskoj povlači se šunka slovenačkog proizvođača Iz prodavnica u Hrvatskoj povlači se šunka slovenačkog proizvođača
Sa hrvatskog tržišta povlači se Z’ dežele sendvič šunka od 500 grama sa rokom upotrebe do 31. maja 2024. godine, zbog utvrđene bakterije Listeria monocitogenes,... Iz prodavnica u Hrvatskoj povlači se šunka slovenačkog proizvođača

Sa hrvatskog tržišta povlači se Z’ dežele sendvič šunka od 500 grama sa rokom upotrebe do 31. maja 2024. godine, zbog utvrđene bakterije Listeria monocitogenes, saopštio je Državni inspektorat Hrvatske.

Reč je o šunki slovenačkog proizvođača Celjske mesnine, a veletrgovac je Metro Cash & Carry, piše Euronews.

Kako se navodi u saopštenju, proizvod nije usklađen sa uredbom Evropske komisije od 15. novembra 2005. o mikrobiološkim kriterijumima za hranu, a odluka se odnosi isključivo na navedeni proizvod.

Bakterija listeria monocitogenes izaziva zaraznu bolest listeriozu, koja može dovesti do prevremenog porođaja i pobačaja tokom trudnoće. Listerioza, takođe, može uticati na centralni nervni sistem. Bakterija se nalazi u okolini i u crevima sisara (osim ljudi), ptica, rakova i pauka.

Reč je o bakteriji koja može da se razmnožava na prilično niskim temperaturama skladištenja (+4°C), a zbog svoje jake otpornosti i visoke koncentracije natrijum hlorida, listerija može da preživi različite postupke koji se koriste u preradi hrane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...