Najefikasniji su uređaji koji rade leti i zimi

Kako izabrati klimu koja odgovara vašim potrebama?

AnalizaHi-techLifestyleU fokusu

21.5.2021 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs

Kako izabrati klimu koja odgovara vašim potrebama? Kako izabrati klimu koja odgovara vašim potrebama?
Letnji meseci donose vrućine, a visoke temperature najviše pogađaju urbana gradska jezgra. Mnogi stanovnici gusto naseljenih kvartova razmišljaju o kupovini klima uređaja, pre nego... Kako izabrati klimu koja odgovara vašim potrebama?

Letnji meseci donose vrućine, a visoke temperature najviše pogađaju urbana gradska jezgra. Mnogi stanovnici gusto naseljenih kvartova razmišljaju o kupovini klima uređaja, pre nego što stignu paklene temperature. Donosimo niz saveta za kupovinu klime koja najviše odgovara vašem životnom prostoru i finansijskim mogućnostima.

Pre konačne odluke trebalo bi imati u vidu da klima uređaj može biti vrlo koristan i tokom zime. Ukoliko tražite klimu koja će raditi u kućnim uslovima, najvažniji parametari su kapacitet hlađenja i grejanja.

„Za prostore do 35 kvadratnih metara preporučuje se klima kapaciteta 9.000 BTU (2,6 kW). Površine od 36-60 kvadrata lako se mogu rashladiti pomoću uređaja kapaciteta 12.000 BTU (3,5 kW), dok prostori od 60-80 kvadratnih metara zahtevaju klimu od 18.000 BTU (5,3 kW). Prostorije od 80-120 kvadrata trebalo bi klimatizovati ‘dvadesetčetvorkom’, uređajem kapaciteta 24.000 BTU (7,1 kW)“, objašnjava za Biznis.rs sekretarka Unije servisera klima uređaja Srbije Marica Milić.

Kako razlikovati klime?

Jedna od glavnih razlika među klima uređajima svakako je podela na klasične on/off klime, odnosno skuplje varijante – inverter. Inverter klime imaju veću energetsku efikasnost, a ušteda potrošnje struje može dostići i do 40 odsto u poređenju sa klasičnom klimom.

„Za razliku od standardnih klima uređaja, gde se vazduh uduvava punim kapacitetom (on/off regulacija) čak i kada je temperatura malo iznad ili malo ispod zadate, klima uređaj sa inverter tehnologijom ima promenljiv režim rada i tako ostvaruje uštedu energije. Inverter klime rade na temperaturama do -20 stepeni Celzijusa, mada to zavisi od proizvođača, dok standardne on/off klime rade najviše do -5 stepeni Celzijusa. On/off klima uređaji služe za hlađenje i dogrevanje u prelaznom periodu, a inverter uređaji napravljeni su prvenstveno za grejanje i leti za hlađenje“, navodi Milić.

Prilikom izbora uređaja trebalo bi obratiti pažnju o tipu freona koji se koristi za punjenje. Proizvođači u poslednje vreme izbegavaju freon R22, jer štetno deluje na ozonski omotač i zabranjen je u Evropskoj uniji. Uz to, treba napomenuti da klime koje koriste ovaj freon stvaraju veću buku.

Na srpskom tržištu dominiraju split klime sa spoljnom i unutrašnjom jedinicom, odnosno klime koje se montiraju na prozoru. Pored klima sa spoljašnjom i unutrašnjom jedinicom, sve više su zastupljeni prenosivi aparati koji se koriste u situacijama kada je nemoguće instalirati split klimu. Pojedini modeli imaju samo funkciju hlađenja. Mobilnost je njihova glavna prednost, ali treba napomenuti da ovaj uređaj izbacuje topao vazduh kroz crevo prečnika 10 centimetara, kojem bi trebalo pronaći otvor van sobe.

Foto: Pixabay.com

Da li su klima uređaji veliki potrošači?

Česta je zabluda da su klima uređaji veliki potrošači električne energije. Potrošnja najviše zavisi od energetske klase uređaja.

„Prosečna klima snage 12.000 BTU, najčešće ugrađivana u domovima, potroši od 800-1.200 W na sat neprekidnog rada, a za tu količinu potrošene struje dobija se od 4 kW do 6,3 kW toplotne energije. Primera radi, kvarcna grejalica troši 1.000 W po jednom grejaču, TA peć od 3 kW potroši 3 kW struje da bi distribuirala 3 kW toplotne energije, elektro kotao od 6 kW potroši 6 kW za dobijenih 6 kW toplotne energije“, objašnjava Milić i dodaje da se pravilnom upotrebom potrošnja energije može dodatno sniziti.

„Kada klima postigne temperaturu zadatu na daljinskom upravljaču, ona gasi kompresor i ventilator spoljašnje jedinice, pa ostaje da radi samo ventilator unutrašnje jedinice, koji troši jako malo električne energije. Umerenost u zadavanju temperature na daljinskom upravljaču učiniće račune električne energije zadovoljavajućim“, zaključuje Milić

Ogroman raspon cena

Cene klima uređaja najviše zavise od kapaciteta, energetske efikasnosti i tipa proizvoda (standardna ili inverter).

Standardni split klima uređaji sa spoljašnjom i unutrašnjom jedinicom kapaciteta 12.000 BTU i A energetskim razredom mogu se nabaviti za oko 30.000 dinara. Prosečna cena uređaja sličnih karakteristika, a kapaciteta 9.000 BTU je za oko 5.000 dinara niža. Kada je reč o standardnim klimama „osamnaesticama“, njihova cena je oko 40.000 dinara.

Inverter klime su skuplje, pre svega zbog svoje funkcionalnosti i činjenice da mogu u zimskim mesecima funkcionisati kao grejno telo. Pouzdani inverter klima uređaj kapaciteta 9.000 BTU i energetskog razreda A++ može se kupiti u cenovnom rangu od 40.000 do 50.000 din. Cena inverter „dvanaestica“ istog energetskog razreda varira, a modeli se mogu nabaviti u cenovnom rasponu od 45.000 do 60.000 dinara. Treba napomenuti da cena i te kako zavisi od brenda. Inverter modeli energetskog razreda A++ i kapaciteta 18.000 BTU su najskuplji i za njih bi trebalo izdvojiti više od 65.000 dinara.

Još jedan bitan detalj prilikom nabavke klima uređaja jeste ugradnja. Pojedine prodavnice, odnosno servisi, pružaju mogućnost kupovine klime i dogovora ugradnje na jednom mestu, ali moguće je i samostalno angažovati montažere. Cena usluge su različite. Ugradnja split klime kapaciteta do 12.000 BTU košta oko 9.000 dinara, bez obzira da li je reč o standardnom ili inverter uređaju. Treba napomenuti da ugradnja instalacija koje su duže od standardnih košta od 1.200 do 1.500 dinara po metru.

Održavanje klime

Kakav god bio konačan izbor uređaja, njegovo održavanje od presudnog je značaja za kvalitet vazduha i vek trajanja aparata. Svi proizvođači u uputstvu daju savete kako se pravilno održava klima.

„Klima uređaj je potrebno redovno održavati i servisirati da bismo sačuvali svoje zdravlje, produžili radni vek uređaja i kako bi on radio u skladu sa svojim tehničkim karakteristikama. Potrebno je bar jednom mesečno očistiti filtere u unutrašnjoj jedinici, pogotovo u prostorijama gde se puši, kuva i stalno boravi. Redovnim čišćenjem filtera produžava se vek trajanja uređaja“, objašnjava Milić i dodaje da je redovan servis od krucijalnog značaja za njegov rad.

„Servis klima uređaja radi se minimum jednom godišnje, a najbolje je obaviti ga u predsezoni hlađenja (mart, april, maj) ili uoči sezone grejanja (septembar, oktobar, novembar). Međutim, ako se uređaji nalaze na prometnim raskrsnicama, u poslovnim objektima, industrijskim zonama, prodavnicama, na prometnim mestima sa puno zagađenja, neophodno je servisirati ga više puta godišnje“, zaključuje Milić.

Klima uređaji koji se prodaju na srpskom tržištu u najvećem broju slučajeva proizvode se u Kini. Ipak, postoje i brendovi koji imaju svoje proizvodne pogone u Japanu, Južnoj Koreji, Maleziji – Mitsubishi, LG, Daikin. Jedan broj klima uređaja se sklapa u Evropi.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...