Izmenama Zakona učinjen korak napred za porodice sa decom koja imaju invaliditet

Kazne za poslodavce koji načine štetu porodilji ili porodici

AnalizaIzdvajamoU fokusu

2.4.2021 12:30 Autor: Ljiljana Begović 4

Kazne za poslodavce koji načine štetu porodilji ili porodici Kazne za poslodavce koji načine štetu porodilji ili porodici
Posle skoro tri godine, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o... Kazne za poslodavce koji načine štetu porodilji ili porodici

Posle skoro tri godine, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji Milka Milovanović-Minić, kaže da se Ministarstvo trudilo da se u Zakon unesu izmene koje brišu odredbe kojima se uslovljavaju majke koje su rodile decu sa invaliditetom, da biraju između svoje zarade i naknade za tuđu negu i pomoć, na koju dete ima pravo.

„Uvode se i kazne za instituciju, rukovodilaca i izvršilaca, koji usled pogrešne primene propisa, učine štetu porodiljama i porodicama. Unete su izmene po preporuci Ustavnog suda“, navodi  Milovanovć-Minić, dodajući da su u planu i izmene i dopune Zakona o porodici kao i donošenje zakona o pravima deteta.

Iz Udruženja „Mame su zakon“, za naš portal kažu da je konačno uneta u Zakon jedna izmena za koju su predstavnici ovog udruženja utrošili najviše vremena i energije, a tiče se majki koje su rodile decu sa invaliditetom.

 „Od pozitivnih izmena izdvajamo one koje se tiču majki koje imaju dete sa invaliditetom, kazne namenjene institucijama, rukovodiocima i izvršiocima koji prave propuste u radu, kao i sve izmene koje su u vezi sa odlukama Ustavnog suda Srbije iz decembra prošle godine“, navode iz Udruženja.

Foto:Pixabay.com

Sa druge strane, kako navode u Udruženju, u Nacrtu zakona nema izmena koje se tiču majki koje nemaju 18 meseci vezanog radnog staža, nema nijedne izmene koja se tiče porodilja preduzetnica, nema garantovane minimalne naknade zarade tokom nege deteta, nema unetih izmena za žene koje moraju da održavaju trudnoću, nema izmena koje se tiču žena koje zarađuju više od tri prosečne zarade i nema podrške za majke koje su rodile više od četvoro dece.

Novine u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom

Izmenama i dopunama Zakona brišu se sve one odredbe kojima se uslovljavaju majke koje su rodile decu sa invaliditetom da biraju između sopstvene zarade i naknade  na koju ima pravo njihovo dete po osnovu invaliditeta, ocenjuju u Udruženju „Mame su zakon“.

Sledeće dve izmene su u vezi sa odlukama Ustavnog suda. Jedna se tiče majki koje su registrovane kao poljoprivredne osiguranice, a kojih u Srbiji ima ukupno sedamdesetak, a druga se tiče majki koje nisu imale pravo na isplatu minimalne zarade tokom porodiljskog odsustva, odnosno do navršenih tri meseca života deteta.

„Ovde se postavlja pitanje šta sa periodom nege deteta tokom kojeg majke mogu da primaju  iznose od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara? Država je odredila iznos preko kojeg ne može da se vrši isplata, ali je izbegla da odredi minimalni iznos ispod kojeg se ne može ići. Da podsetimo, ovo je ujedno i najveći problem sa primenom ovog zakona, a posebno ako uzmemo u obzir to da je više od trećine porodilja u Srbiji nezaposleno ili ekonomski neaktivno“, naglašavaju iz Udruženja „Mame su zakon“.

Izmenama Zakona uvode se kazne za instituciju, rukovodioca i izvršioca koji usled pogrešne primene propisa učine štetu porodilji i porodici.

„Podsećamo da propusti koji su nedavno otkriveni prilikom primene odluke za podršku privredi za otklanjanje posledica pandemije još uvek nisu ispravljeni. Takođe, još uvek nema reakcije iz nadležnih ministarstava zbog problema koji nastaju nakon primene Zakona o porezu na dohodak građana – poslodavci se oslobađaju plaćanja poreza i doprinosa, tu obavezu na sebe preuzima država, a zbog kašnjenja od strane države porodilje ispaštaju i  zarade im se zbog ovakvog previda tretiraju kao da ih nije ni bilo“, objašnjavaju iz udruženja.

Predloženim izmenama prepoznaju se majke koje su rodile petoro dece, ali samo u slučaju kada je neko od dece preminulo ubrzo nakon rođenja i ako majka za to dete nije ostvarila prava iz Zakona. Sve druge porodice koje imaju više od četvoro dece ovaj Zakon ne prepoznaje, kažu oni.

„Pozdravljamo veoma važnu izmenu koja će donekle rešiti finansijski problem porodica dece sa invaliditetom, ali smo od drugih predloženih izmena očekivali mnogo više. Predložene izmene i dopune jesu korak napred, ali nisu dovoljne da bi se moglo reći da su obuhvaćeni najveći problemi koji postoje sa primenom ovog Zakona“, zaključuju iz Udruženja „Mame su zakon“.

Državna sekretarka Milka Milovanović-Minić, s druge strane, kaže da je u procesu i konstituisanje Saveta za prava deteta kao posebnog Vladinog tela i najvažnijeg mehanizma za unapređenje, zaštitu i promociju dečjih prava.

„Menjaćemo Pravilnik o porodičnom smeštaju kako bi unapredili i podstakli urgentno hraniteljstvo, kao alternativni oblik zaštite za decu i u okviru njega institut urgentnog hraniteljstva i predah roditeljstva, za porodice sa decom koja imaju razvojne teškoće i smetnje u funkcionisanju kao prevenciju institucionalizaciji“, kaže Milka Milovanović-Minić, prenosi sajt Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

 • Milovan94

  2.4.2021 #1 Author

  Dobro je.

  Odgovori

 • Tajči

  2.4.2021 #2 Author

  Dobro ste se setili da rešite i taj problem, koliko je roditelja ispaštalo do sada.

  Odgovori

 • Stefan

  2.4.2021 #3 Author

  👏

  Odgovori

 • GocaBG use

  2.4.2021 #4 Author

  Da li cemo ikada imati sistem i zakon kao u evropskum zemljama??!!Jednu stavku su ispostovali a sve ostalo ostaje isto,stvarno sramota!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...