osnov za bolju saradnju i zajedničke projekte

Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo sporazum sa strukovnim organizacijama

EkologijaU fokusu

20.7.2021 13:35 Autor: Miljan Paunović 0

Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo sporazum sa strukovnim organizacijama Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo sporazum sa strukovnim organizacijama
Ministarstvo rudarstva i energetike, Savez energetičara i Inženjerska komora Srbije u utorak su potpisali sporazum o saradnji. Tom prilikom je ministarka Zorana Mihajlović rekla... Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo sporazum sa strukovnim organizacijama

Ministarstvo rudarstva i energetike, Savez energetičara i Inženjerska komora Srbije u utorak su potpisali sporazum o saradnji.

Tom prilikom je ministarka Zorana Mihajlović rekla da je razvoj energetike i energetske infrastrukture nemoguć bez zajedničkog rada potpisnika sporazuma.

Sporazume o saradnji ona je odvojeno potpisala sa predsednikom udruženja Savez energetičara Nikolom Rajakovićem i predsednicom Inženjerske komore Srbije Maricom Mijajlović, preneo je Tanjug.

Govoreći o potpisanim dokumentima ministarka Mihajlović ocenila je da su oni osnov za saradnju u razvoju energetike i energetske infrastrukture. Dodala je da očekuje da će uskoro biti potpisan i sporazum sa geološko-rudarskom komorom koja je predviđena novim Zakonom o rudarstvu.

„Ogromni su izazovi, ali mi se čini da smo već ušli u proces zelene agende i energetske tranzicije, onog trenutka kada smo se zajednički opredelili da definišemo i menjamo bazu, a to je zakonodavni okvir, i da radimo na podzakonskim aktima. I da zajedno koristimo znanje i struku, jer bez toga nema razvoja ni budućnosti“, rekla je ona.

Dodala je da očekuje da će se u narednom periodu pokazati da Srbija može mnogo više, bolje i efikasnije. Kako je navela u Savezu energetičara je oko 10.000 članova, a u Inženjerskoj komori Srbije blizu 15.000 članova. Takođe je istakla da se radi na strategiji razvoja energetike do 2050. i nacionalnom planu za klimu i energetiku.

„Verujem da će to biti bazična dokumenta koja će objediniti sve ljude koji žele da rade sa nama, i Savez energetičara Srbije i Inženjersku komoru Srbije“, rekla je ona.

Predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković ocenio je da energetika zaista zaslužuje pažnju i dodao da institucionalno povezivanje Ministarstva i strukovnih udruženja čini mnogo da se energetska tranzicija i drugi zadaci na pravi način rešavaju.

„Energetika je pred izazovima kakvi odavno nisu viđeni, jer treba ostaviti fosilna goriva u narednih nekoliko decenija, obaviti potpunu dekarbonizaciju sektora što je izuzetno težak i odgovoran posao“, istakao je on.

Dodao je da je Srbija sada zemlja koja je sa dve trećine u energetskom sektoru naslonjena na lignit i termoenergetiku.

„Bez dobro podržanih rešenja, pre svega strukom, naukom i resursima kojima Srbija raspolaže – ovaj posao teško je uspešno savladati“, rekao je on.

Predsednica Inženjerske komore Srbije Marica Mijajlović ocenila je da potpisani sporazum daje osnov za kvalitetniju i bolju saradnju, i dodala da je potreba za takvim vidom saradanje neophodna u narednom periodu.

„Komora kao čvrsta i jaka organizacija, sa svim inženjerima će biti na raspolaganju i Ministarstvu rudarstva i energetike za zajedničke projekte u cilju bolje i zdravije Srbije, i kvalitetnijeg života svih građana“, rekla je ona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...