Jesenja setva skuplja za 40-50 odsto

Ovogodišnji izvoz poljoprivrede biće značajno slabiji od prethodne godine

AgrobiznisAnalizaU fokusu

28.9.2022 15:41 Autor: Marija Jovanović 6

Ovogodišnji izvoz poljoprivrede biće značajno slabiji od prethodne godine Ovogodišnji izvoz poljoprivrede biće značajno slabiji od prethodne godine
Poljoprivrednike očekuje skupa jesen. Procene pokazuju da će ovogodišnja setva strnih useva, pre svega pšenice, ječma i uljane repice, sveukupno biti skuplja za oko... Ovogodišnji izvoz poljoprivrede biće značajno slabiji od prethodne godine

Poljoprivrednike očekuje skupa jesen. Procene pokazuju da će ovogodišnja setva strnih useva, pre svega pšenice, ječma i uljane repice, sveukupno biti skuplja za oko 40-50 odsto u odnosu na prošlu godinu, ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

“Prošle godine u vreme setve nismo imali tako veliki rast cena mineralnih đubriva, on se desio krajem 2021. i početkom ove godine. Takođe, nismo imali ni tako visoke cene dizel goriva i energenata, koje su počele da eskaliraju početkom 2022. Zato se može reći da smo prošlogodišnju setvu imali po relativno povoljnim uslovima”, smatra naš sagovornik.

Kada je reč o poljoprivrednim bilansima, Galetin ističe da je pšenica već drugu godinu zaredom imala dobar prinos, za razliku od kukuruza, soje i donekle suncokreta.

“Globalna promena klime donela je nedostatak padavina i izuzetno visoke temperature u julu i avgustu. S obzirom na to da se pšenica žanje početkom jula, ona je praktično ‘pobegla’ od takvih temperatura i vlage, pa smo ove godine imali sasvim solidan prinos od 5,1 tone po hektaru. Prošle godine imali smo rekordne površine, oko 630.000 hektara, što je jedna od najvećih setvenih površina u poslednjih 15-20 godina. Pošto smo drugu godinu zaredom imali značajne pobačaje u prinosu kukuruza i soje, verujem da će ova godina biti još drastičnija i da ćemo imati još izraženiji pad prinosa. Zato se poljoprivrednici, rukovođeni tim iskustvom, sve više okreću pšenici i verujem da ćemo imati i do 550.000 hektara zasejanih površina”, ističe on.

Ova godina bila je teška za poljoprivrednike. Prema podacima Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije, izvoz zamrznute maline iz Srbije opao je tokom osam meseci ove godine za 33 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

“Tokom osam meseci prošle godine izvezeno je nešto više od 65.000 tona, dok je za isti period ove godine izvezeno oko 43.000 tona zamrznute maline. Procene sa terena ukazuju da je sezona maline 2022. godine u Srbiji donela nešto više od 90.000 tona roda, dok je dodatnih oko 15.000 tona zamrznute maline iz prošlogodišnje berbe ostalo neprodato u hladnjačama. Iako su ovogodišnje izvezene količine maline niže nego prethodne godine, ukupni prihodi su sa oko 200 miliona evra za period od osam meseci u protekloj godini porasli na nešto više od 224 miliona evra u ovoj godini”, navode u Privrednoj komori Srbije.

Top 5 preduzeća u delatnosti gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica
Naziv preduzećaUkupni prihodi u 2021. godini (u dinarima)
DOO ALMEX PANČEVO16.410.086.000
DOO RACA ZRENJANIN9.440.672.000
AGROFINANS DOO BEOGRAD6.169.551.000
PTP ALBATROS MM DOO ŠID, CARA DUŠANA 585.432.300.000
OZZ AGRONOM DESPOTOVO-PIVNICE PIVNICE5.253.543.000
CompanyWall Finansijski Asistent

Komentarišući aktuelnu situaciju i podatke o izvozu maline, koju mnogi nazivaju „crvenim zlatom“ jer u izvozu poljoprivrednih proizvoda zauzima značajan udeo, Galetin kaže da su svi poljoprivredni proizvođači bili na udaru zbog cena inputa.

“Dva inputa koja su generisala skuplju proizvodnju kod svih useva, od povrtarskih, ratarskih, pa do voćarskih, su mineralna đubriva i energenti”, ističe naš sagovornik.

Ovogodišnja otkupna cena sveže maline, prema podacima PKS-a, kretala se od 500 do 650 dinara za kilogram, dok je u 2021. godini prosečna otkupna cena iznosila 420 dinara za kilogram.

“Malina je ove godine imala solidnu cenu. Međutim, izvoz ne zavisi samo od nas i to je razlog što je malina, uprkos prvobitnim dobrim cenama, ušla u problem manjeg izvoza”, navodi Galetin i dodaje da će celokupni izvoz, kada je reč o poljoprivredi, ove godine značajno podbaciti.

“Prošle godine smo imali izvoz od 5,4 milijarde dolara. U spoljnotrgovinskoj razmeni agrara imali smo suficit od 1,8 milijardi i mislim da ove godine to ni blizu ne možemo očekivati. Perjanice našeg izvoza su pre svega bili kukuruz, pšenica i malina, ali ove godine možemo zaboraviti na takav rezultat”, zaključuje agroekonomski analitičar Žarko Galetin.

Uvođenje moratorijuma na kredite samo kupovina vremena

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavili su da će poljoprivrednim proizvođačima koji se nalaze u Registru poljoprivrednih gazdinstava biti omogućen jednogodišnji moratorijum na kredite, pomoću kog će moći da odlože otplate svojih zajmova za 12 meseci. Naime, regulativa Narodne banke Srbije (NBS), kojom će ta mera stupiti na snagu, biće doneta u oktobru, a poljoprivrednici će zahteve moći da podnesu do aprila.

“Poljoprivrednicima će takva mera pomoći, ali ako sada pitate one koji imaju zaduženja reći će vam da to i nije neka pomoć, jer će ih ta obaveza čekati već sledeće godine. Ne mislim da će sledeća godina biti nešto bolja sa aspekta njihovog ekonomskog položaja. Naprotiv, oni će efekte loše 2022. godine osetiti tek sledeće kalendarske godine, tako da je to samo kupovina vremena i kratkoročno rešenje koje na duži rok neće doneti nešto bolje”, kaže Galetin.

 • GOCA BG

  28.9.2022 #1 Author

  Nista im nije islo u prilog u ovoj godini,izvoz ce biti znatno manji…

  Odgovori

 • kaćica

  28.9.2022 #2 Author

  Poljoprivreda je uvek lose.

  Odgovori

 • JANA

  29.9.2022 #3 Author

  Kako ne ,zauzeti oko uvoza malina iz Maroka ,svako dobro

  Odgovori

 • VOJKAN

  29.9.2022 #4 Author

  Između ostalog i rat u Ukrajini je uticao da opadne izvoz.

  Odgovori

 • TATJANA

  29.9.2022 #5 Author

  Ni vremenske prilike nisu išle u prilog

  Odgovori

 • Tina

  29.9.2022 #6 Author

  Najvise se odrazava na poljoprivredu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...