Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

U JUNU SE OČEKUJE RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE ZA 4,3 ODSTO, pokazuju istraživanja MAT

AnalizaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

7.7.2020 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U JUNU SE OČEKUJE RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE ZA 4,3 ODSTO, pokazuju istraživanja MAT U JUNU SE OČEKUJE RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE ZA 4,3 ODSTO, pokazuju istraživanja MAT
Na osnovu rezultata sprovedenog istraživanja, koje je objavljeno u najnovijem broju biltena “Mesečne analize i trendovi” (MAT), u okviru kojeg su obuhvaćena najznačajnija preduzeća... U JUNU SE OČEKUJE RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE ZA 4,3 ODSTO, pokazuju istraživanja MAT

Na osnovu rezultata sprovedenog istraživanja, koje je objavljeno u najnovijem broju biltena “Mesečne analize i trendovi” (MAT), u okviru kojeg su obuhvaćena najznačajnija preduzeća iz oblasti industrije, očekuje se rast industrijske proizvodnje u junu za 4,3 odsto u odnosu na maj.

Prethodno istraživanje je pokazalo porast industrijske proizvodnje u maju u odnosu na april za 19,1 odsto.

Analiza prikupljenog uzorka za jun ukazuje na značajnu stabilizaciju, normalizaciju i blago povećanje industrijske proizvodnje u odnosu na maj mesec. U odnosu na maj, u junu je uočljiv porast broja preduzeća koja očekuju rad povećanim kapacitetom, njih 20 odsto, što jasno pokazuje da se može očekivati oporavak industrijske proizvodnje.

U istraživanju se posebno ukazuje da se automobilska industrija, koja je bila izrazito pogođena pandemijom, nije u potpunosti stabilizovala. To se naročito odnosi na proizvodnju motornih vozila i prikolica, kao i karoserije, dok je proizvodnja ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila povećala kapacitet rada.

Što se tice situacije u građevinarstvu, istraživanje u okviru kojeg su obuhvaćena najznačajnija građevinska preduzeća, pokazuje da je očekivani procenat realizacije plana u junu 98,6 odsto. U istraživanju je učestvovalo 521 preduzeće iz ovog sektora industrije.

Najnoviji rezultati istraživanja za jun govore da se građevinska aktivnost oporavlja, i da će u narednom periodu biti uspostavljeni normalni tokovi naročito u oblastima ugovaranja novih investicionih projekata, navodi se u najnovijem biltenu MAT.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...