Jedan od vinovnika neočekivanog uspeha je mladi direktor Rajan Koen

Akcije kompanije GameStop ne prestaju da privlače pažnju, uprkos očekivanjima

BerzaNovacSvetVesti

15.8.2021 15:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije kompanije GameStop ne prestaju da privlače pažnju, uprkos očekivanjima Akcije kompanije GameStop ne prestaju da privlače pažnju, uprkos očekivanjima
Po svoj prilici, Wall Street ne prestaje da bude zainteresovan za takozvane „meme“ akcije, odnosno deonice onih kompanija koje su postigle vrtoglavo zanimanje manjih... Akcije kompanije GameStop ne prestaju da privlače pažnju, uprkos očekivanjima

Po svoj prilici, Wall Street ne prestaje da bude zainteresovan za takozvane „meme“ akcije, odnosno deonice onih kompanija koje su postigle vrtoglavo zanimanje manjih investitora, ponajviše zahvaljujući širenju trendova preko društvenih mreža i internet foruma.

Svakako je predvodnik sa takvim karakteristikama kompanija GameStop, koja je i započela novu „eru berzanskog trgovanja“ masovno uključenih malih ulagača sa nevelikim iznosima. Za njom, tu su i kompanije AMC Entertainment, pa delimično i RobinHood, koji je svojom platformom za trgovanje približio „običnom svetu“ laku i efikasnu kupoprodaju manjih količina akcija na najvećim svetskim berzama.

Međutim, dok je RobinHood mlada i atraktivna tehnološka kompanija, AMC i GameStop su predstavnici posrnulih lanaca bioskopske industrije, odnosno maloprodaje kompjuterske opreme i video igara, u trenutku kada čitava planeta naručuje online. Berzanski analitičari su se uglavnom utrkivali u svojim prognozama kada će trend ovih „meme“ akcija i konačno utihnuti.

Kretanje vrednosti akcija kompanije GameStop u proteklih godinu dana/Izvor: Njujorška berza

Ipak, posle, može se reći, stagnacije i neznatnog pada vrednosti u protekla tri meseca, GameStop i AMC su se ponovo našli u žiži interesovanja ulagača krajem berzanskog trgovanja protekle nedelje. 

Rast vrednosti akcija kompanije AMC usledio je nakon medijskih izveštaja da britanska kompanija Cineworld Group razmatra listiranje na američkim berzama, što na prvi pogled ne bi trebalo da utiče na AMC, ali možda pokazuje investitorima da je segment bioskopa na tržištu i dalje atraktivan i vredan stalne pažnje, piše The Motley Fool.

S druge strane, GameStop je dobio neočekivano „pojačanje“ iz izveštaja na popularnom gejmerskom sajtu Kotaku.com, u kojem se navodi da bi paket od tri stare i voljene video igre iz serijala Grand Theft Auto mogao da bude objavljen u roku od nekoliko meseci od strane kompanije Take Two Interactive, što bi trebalo da privuče sve stare (i eventualne nove) fanove u prodavnice maloprodajnog lanca.

Ko je Rajan Koen?

Bilo je potrebno samo nekoliko meseci da 36-godišnji preduzetnik preuzme američku kompaniju o kojoj se najviše govori i pritom zaradi jednu milijardu dolara, piše Wall Street Journal.

U pitanju je Rajan Koen (Ryan Cohen), koji je postao predsednik UO kompanije GameStop, predstavljajući se, uprkos svojoj mladosti, kao upravljač stare škole. Imao je tek nešto više od manjinskog udela i oštrog jezika, ali za nekoliko meseci uspeo je da potisne raniji izvršni tim GameStopa i postavi svoje dugogodišnje saradnike u odbor kompanije. On je do tada imao iskustvo jedino kao suosnivač internet prodavnice za kućne ljubimce Chevy, pa su mnogi verovali da je dolaskom na čelnu poziciju u kontroverznu kompaniju dobio „vruć krompir“ u ruke, kojim će se zasigurno opeći.

No, on je ubrzo postalo miljenik pojedinačnih investitora koji su ove godine poslali akcije GameStopa uvis, usput ga prozvavši „tata Koen“ („Papa Cohen“).

Pred njim je svakako težak posao. On mora da smisli kako suštinski da renovira poslovanje kompanije GameStop, čije akcije su dostigle cenu od oko 160 dolara ove nedelje, što je osam puta više nego iznos s kraja 2020. godine, ali zato više nego tri puta manje od rekorda od 483 dolara koliko su vredele u januaru, što samo potvrđuje o kakvoj se tržišnoj maniji radilo.

Osim što se obavezao da će povećati online prodaju, Koen je neodređen u pogledu svoje dugoročne vizije. Na sastanku akcionara u junu odbacio je konkretna pitanja, rekavši da je oprezan u davanju saveta „konkurentima“.

GameStop je tri uzastopne godine završio u gubicima, a pod svojim okriljem ima lanac od oko 4.700 prodavnica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...