Vrednost akcija tehnološkog giganta pala za pet odsto

Akcionari odbili predlog o podeli kompanije Toshiba

BerzaNovacPoslovanjeSvetVesti

24.3.2022 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Akcionari odbili predlog o podeli kompanije Toshiba Akcionari odbili predlog o podeli kompanije Toshiba
Akcionari kompanije Toshiba odbili su plan menadžmenta da se industrijski konglomerat podeli na dva dela. Ova odluka predstavlja još jedan poraz za kompaniju koja... Akcionari odbili predlog o podeli kompanije Toshiba

Akcionari kompanije Toshiba odbili su plan menadžmenta da se industrijski konglomerat podeli na dva dela. Ova odluka predstavlja još jedan poraz za kompaniju koja već četiri godine nailazi na nesuglasice sa investitorima. Odlučujuće glasanje otkrilo je oštru podelu među akcionarima i umanjilo izglede za brzu promenu u poslovanju ovog japanskog giganta.

Glasanje je dovelo do velike rasprodaje akcija kompanije, koje su pale za čak pet odsto. Vanredni generalni sastanak održan u nadi da će se okončati period previranja koji je doveo do ostavke dvojice izvršnih direktora i povećao mogućnost da kompanija postane privatna, što bi bio najveći otkup japanske kompanije ikada zabeležen, piše Financial Times.

Plan koji su prošle godine predložili predstavnici investicione banke UBS da se kompanija podeli na tri dela naišao je na oštro protivljenje akcionara, pa se od njega odustalo, a potom je dvosmerna podela predstavljena kao najbolja i najisplativija alternativa.

U još jednom preokretu u ovoj korporativnoj sagi, akcionari su takođe iskoristili godišnji sastanak da odbiju predlog drugog po veličini akcionara kompanije Toshiba — singapurskog fonda 3D Investment Partners — koji bi obavezao kompaniju da ponovo otvori pregovore sa privatnim kapitalnim kompanijama i drugim investitorima u vezi sa mogućim preuzimanjem i privatizovanjem.

Nekoliko najvećih Toshibinih investitora, među kojima su singapurski fond Effissimo, američki fond Farallon Capital i niz manjih hedž fondova, zastupali su ideju o privatizovanju poslovanja. Kako su naveli njihovi predstavnici, kompanija u okviru ranijih strateških revizija nije na pravi način istražila tu mogućnost.

Kako se čini, odbijanje predloga kompanija Toshiba i 3D stvara zastoj u poslovanju, ali neki akcionari navode da bi ova odluka mogla doneti pozitivne rezultate. Ukoliko akcionari ne budu imali jasan plan akcije, novi izvršni direktor Taro Šimada (Taro Shimada) bi mogao imati slobodu da nametne sopstvene, potencijalno radikalne ideje za promenu poslovanja.

Vrednost akcija kompanije Toshiba pala je na popodnevnom trgovanju na Tokijskoj berzi za pet odsto, pa je cena po deonici iznosila 4.542 jena, odnosno 37,33 dolara.

  • DANIJELA

    24.3.2022 #1 Author

    5% na toliku kompaniju je jako puno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.3.2022 #2 Author

    To im se nikad nije desilo,cela situacija u svetu je nestabilna…

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #3 Author

    Pala je odavno, posle Fokušime

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...