PRVI ČOVEK BERKSHIRE HATHAWAY IMENOVAO NASLEDNIKA

Ako mi se nešto desi kompaniju će voditi Greg Abel, naveo Voren Bafet

NovacPreduzetnikSvetVesti

5.5.2021 14:37 Autor: Vladimir Jokanović 1

Ako mi se nešto desi kompaniju će voditi Greg Abel, naveo Voren Bafet Ako mi se nešto desi kompaniju će voditi Greg Abel, naveo Voren Bafet
Američki investitor Voren Bafet (Warren Buffett) potvrdio je da će ga na mestu izvršnog direktora kompanije Berkshire Hathaway zameniti njen dosadašnji potpredsednik Greg Abel... Ako mi se nešto desi kompaniju će voditi Greg Abel, naveo Voren Bafet

Američki investitor Voren Bafet (Warren Buffett) potvrdio je da će ga na mestu izvršnog direktora kompanije Berkshire Hathaway zameniti njen dosadašnji potpredsednik Greg Abel (58). „Ako bi mi se nešto desilo večeras, Greg bi bio taj koji bi preuzeo funkciju sutra ujutro“, saopštio je Bafet.

Bafet (90) ne planira da se uskoro povuče sa funkcije prvog čoveka kompanije, tako da vest ne najavljuje smenu na čelu Berkshire Hathaway. Tokom godišnjeg sastanka prošlog vikenda na kojem je bilo reči od važnosti zaštite kulture kompanije u budućnosti, Bafet je naveo da njen izuzetno decentralizovani model poslovanja neće funkcionisati ukoliko kompanija nema pravu kulturu, prenosi CBS.

Plan sukcesije u Berkshire Hathaway nikada nije objavljen, iako je nagovešteno da će Bafetova uloga biti podeljena na tri dela. Jedna osoba bi upravljala operacijama kompanije i raspoređivala kapital, druga bi se bavila odabirom akcija kojima se trguje na berzi, a treća bi bila predsednik Upravnog odbora, najverovatnije Bafetov sin Hauard (Howard).

Voren Bafet je osnovna znanja o trgovanju dobio od oca, berzanskog brokera, koji ga je poveo na poslovni put u Njujork kada je imao 10 godina. Prve akcije kupio je sa 11 godina, a sa 13 prvi put je platio porez. Njegovo bogatstvo danas se procenjuje na oko 105,6 milijardi dolara.

Bafet živi u rodnoj Nebraski, u kući koju je 1958. platio 31.500 dolara (današnjih oko 250.000 dolara). Oko 99 odsto novca zaradio je posle 50. rođendana, a obećao je da će isto toliko procenata bogatstva zaveštati u dobrotvorne svrhe. Za njega kažu da je skroman kada troši novac, a da je darežljiv kada ga poklanja drugima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...