Organizatori Olimpijskih igara u neizvesnosti

Ako ne bude publike u Tokiju, direktna šteta 800 miliona dolara

NovacSvetVesti

16.6.2021 14:00 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ako ne bude publike u Tokiju, direktna šteta 800 miliona dolara Ako ne bude publike u Tokiju, direktna šteta 800 miliona dolara
Organizatorima Olimpijskih igara u Tokiju biće potrebna novčana pomoć u iznosu od 800 miliona dolara ako se takmičenja budu održavala bez publike. Početak Igara... Ako ne bude publike u Tokiju, direktna šteta 800 miliona dolara

Organizatorima Olimpijskih igara u Tokiju biće potrebna novčana pomoć u iznosu od 800 miliona dolara ako se takmičenja budu održavala bez publike. Početak Igara zakazan je za 23. jul, a organizatori još odlažu odluku o prisustvu domaćih gledalaca na olimpijskim borilištima.

Olimpijske igre trebalo je da budu održane prošlog leta, ali su odložene zbog pandemije korona virusa. Njihov naziv i dalje je Tokio 2020, a organizatori su već potrošili milione dolara koje su prikupili od prodaje karata. Prema proceni FT, nova subvencija poreskih obveznika bila bi jedini način da se omogući finansiranje planetarnog sportskog događaja.

Budući da je uprkos protivljenju lekara i većine građana japanska vlada odlučna da nastavi pripreme za održavanje Olimpijskih igara, odluka o dozvoli ulaska publike na stadione i u dvorane, postala je jedna od najvećih kontroverzi u vezi sa ovim takmičenjem.

Foto: Tanjug/AP

Govoreći na proteklom samitu G7, japanski premijer Jošide Suga nagovestio je da vlada namerava da dozvoli prisustvo makar ograničenog broja gledalaca.

„Uzimajući u obzir nivo (širenja) zaraze Covid-19, odlučićemo o kapacitetu u skladu sa brojevima dozvoljenim na drugim sportskim događajima“, naveo je Suga.

Ako gledaocima bude u potpunosti ili delimično zabranjeno prisustvo takmičenjima, grad Tokio će morati da vraća novac za prodate ulaznice. Od 668 milijardi jena (6,1 milijarda dolara) prihoda na koji je računao organizacioni odbor Olimpijskih igara, 90 milijardi jena trebalo je da se inkasira od prodaje ulaznica.

Tokijski lekari su izričiti da ne treba dozvoliti prisustvo publike.

„Ako će (OI) biti održane, jedina opcija je da ne bude nijednog gledaoca“, saopštilo je lekarsko udruženje u glavnom gradu Japana. U Tokiju se i dalje svakodnevno registruje novih 300 do 400 slučajeva novozaraženih korona virusom, a vanredno stanje u gradu zvanično je na snazi do 20. juna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...