poljoprivredna kompanija planira setvu manje zastupljenog povrća i biljnih vrsta

Al Dahra će investirati 25 miliona evra u razvoj proizvodnje tokom ove godine

AgrobiznisBiznisFirme u fokusuSrbijaVesti

14.4.2022 14:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Al Dahra će investirati 25 miliona evra u razvoj proizvodnje tokom ove godine Al Dahra će investirati 25 miliona evra u razvoj proizvodnje tokom ove godine
Međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis i inovativna prehrambena rešenja Al Dahra, koja je pre tri godine kupila imovinu nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), najavila... Al Dahra će investirati 25 miliona evra u razvoj proizvodnje tokom ove godine

Međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis i inovativna prehrambena rešenja Al Dahra, koja je pre tri godine kupila imovinu nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), najavila je da će tokom 2022. godine investirati dodatnih 25 miliona evra u razvoj kompanije.

Kako se navodi u saopštenju, od planirane investicije, devet miliona evra će biti uloženo u modernizaciju mehanizacije namenjene ratarstvu, dok će ostatak biti usmeren na unapređenje proizvodnje u drugim segmentima poslovanja, kao i na početak radova vezanih za projekat irigacije.

Uz najavljena ulaganja za ovu godinu, ovaj globalni lider u svetu poljoprivrede planira da u naredne četiri godine sprovede spomenuti projekat irigacije i drenaže zemljišta vredan 80 miliona evra. Najmoderniji irigacioni sistem omogućiće da se obradivo zemljište pravovremeno navodnjava, čime će se znatno povećati prinosi, ističe se u saopštenju.

Generalni direktor kompanije Al Dahra Srbija Dušan Radičević, istako je da od kada su preuzeli imovinu bivšeg PKB-a i započeli poslovanje u Srbiji, investirali su oko 60 miliona evra, odnosno duplo više nego što je bilo predviđeno ugovorom sa državom.

„Ponosan sam što smo, uprkos veoma izazovnom periodu na svetskom tržištu u prethodnim godinama, uspeli da ostvarimo i nadmašimo sopstvena očekivanja. Al Dahra je vodeća poljoprivredna kompanija u regionu, koja značajno doprinosi rastu agroindustrije u Srbiji i ukupnom ekonomskom razvoju, te sam uveren da ćemo, uz dodatne investicije i efikasnije poslovanje, doprineti da naša zemlja zauzme mesto koje zaslužuje u evropskim okvirima kada su u pitanju, ne samo prinosi, već i inovacije u sektoru poljoprivrede i stočarstva“, rekao je Radičević.

U saopštenju se dalje navodi da su ulaganja Al Dahre brzo donela rekordne rezultate, te su prošle godine prinosi pšenice iznosili 8,2 tona po hektaru, ječma 8,9 tona i uljane repice 4,4 tona. Ove godine planira se setva povrća i drugih biljnih vrsta koje su manje zastupljene na ovim prostorima, a očekuje se da će u novoj fabrici za preradu lucerke biti zaposleno 50 novih radnika. Kako kažu iz kompanije, planirani izvoz lucerke za ovu godinu iznosi 20 miliona evra i dodaju da će usklađivati poslovanje u odnosu na lokalne i svetske trendove u potražnji poljoprivrednih proizvoda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...