zabrana izvoza stvara velike probleme

Mlinari zaustavljaju proizvodnju brašna zbog ogromnih zaliha

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

13.4.2022 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Mlinari zaustavljaju proizvodnju brašna zbog ogromnih zaliha Mlinari zaustavljaju proizvodnju brašna zbog ogromnih zaliha
Mlinari u Srbiji počeli su da zaustavljaju proizvodnju brašna jer su zalihe ogromne zbog zabranjenog izvoza, a zbog dugog skladištenja moguće je da će... Mlinari zaustavljaju proizvodnju brašna zbog ogromnih zaliha

Mlinari u Srbiji počeli su da zaustavljaju proizvodnju brašna jer su zalihe ogromne zbog zabranjenog izvoza, a zbog dugog skladištenja moguće je da će se brašno ubuđati, rekli su u sredu mlinari.

Direktor poslovnog udruženja mlinara i fabrika testenina „Žitounija“ Zdravko Šajatović, rekao je agenciji Beta da su zalihe brašna oko 20.000 tona i da mlinari polako zaustavljaju proizvodnju jer nemaju kome da ga prodaju.

„Šteta od zabrane izvoza je ogromna jer postoji rizik da će kupci, kojima i pored ugovora nije isporučeno brašno, tužiti proizvođače, a arbitraža u Londonu je efikasna i brzo donosi presude nakon što se priloži ugovor“, rekao je Šajatović.

Od kazne bi, kako je rekao, proizvođače u Srbiji mogla da izuzme „viša sila“, a to je da je država donela odluku o zabrani izvoza, ali obzirom da su napravljeni izuzeci i pšenica isporučena Severnoj Makedoniji, oko 100.000 tona, Albaniji oko 30.000 tona i Italiji oko 18.000 tona, „viša sila“ neće biti opravdanje.

Država je 10. marta donela odluku da zabrani izvoz brašna i pšenice, a nedavno je napravila izuzetak i isporučila pšenicu po zahtevu te tri zemlje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u sredu na sastanku sa predstavnicima udruženja „Žita Srbije“ obećala da će država naći način da pomogne proizvođačima, prerađivačima i izvoznicima žita u situaciji kad je zabranjen izvoz pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja.

Vlasnik mlina „Žitopromet“ u Senti Predrag Đurović rekao je da na zalihama ima 1.500 tona brašna i da će za dan-dva zaustaviti proizvodnju jer je popunio sve skladišne kapacitete.

„Stvorili smo enormne zalihe koje ne možemo da izvezemo. Ta zabrana nam guši proizvodnju, a ogromne količine brašna mogu da se pokvare“, rekao je Đurović.

Dodao je da bi zaustavljanje proizvodnje brašna tipa 500 i 850 moglo izazvati i nestašicu tog proizvoda tipa 400 koji je najtraženiji na domaćem tržištu. Kada se ne proizvode tip 500 i tip 850, ne može da se proizvodi ni tip 400.

On je rekao da je šteta od zabrane višestruka jer je, osim što proizvođači ne mogu da ga prodaju na inostranom tržištu i što će kupci naći druge snabdevače, ne mogu da podignu ni cenu na domaćem jer je za tip 400 zamrznuta.

Brašno
Foto: Pixabay.com

On je rekao da Bosna i Hercegovina, koja proizvodi daleko manje količine pšenice od Srbije, da je kupuje u Mađarskoj, melje i izvozi u zemlje regiona.

Đurović je rekao da brašno plasira u inostranstvo preko velikih trgovačkih lanaca i da ugovori tog mlina o distribuciji ne sadrže kaznenu klauzulu, ako ne ispuni ugovornu obavezu. Ali ako ne nađu drugog snabdevača verovatno će uvesti tu odredbu u ugovor, pošto je Srbija za dve godine dva puta obustavljala izvoz brašna.

Šteta je, kako je rekao i zbog toga što Srbija gubi devizni priliv od izvoza brašna koji bi dnevno mogao biti oko 120.000 evra i koji bi državi u ovoj krizi značio, jer izvoznicima brašna ne trebaju devize, pa ih konvertuju u dinare.

Serija problema koju je izazvala odluka o zabrani izvoza, prema njegovim rečima, se ne zaustavlja na tome jer će i farmeri imati problem zbog nedostatka stočnog brašna koje je nus proizvod pri proizvodnji brašna za ljudsku ishranu.

„Za dva meseca će biti žetva, pa je pitanje da li će mlinari imati novca da kupe pšenicu i da li će imati gde da je smeste, pa ne znam kome će je prodavati proizvođači“, rekao je Đurović.

 • kaćica

  13.4.2022 #1 Author

  Ionako brasno goji.

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.4.2022 #2 Author

  Apsolutno su u pravu,da li treba da se ubudja ili proda…

  Odgovori

 • NINO

  14.4.2022 #3 Author

  Bolje je ovoj vlasti da se pozabavi ovim napacenim narodom, nego sto ispiraju usta sa brojkama glasova

  Odgovori

 • SNEZANA

  14.4.2022 #5 Author

  Bolje da postoje zalihe,nego da zafali to svakako.

  Odgovori

 • VERA

  14.4.2022 #6 Author

  Da su konsultovali prozvođače u vezi zabrane izvoza’ ne bi došlo do ove situacije.

  Odgovori

 • NATI29

  14.4.2022 #7 Author

  Tu nema dogovora ocigledno

  Odgovori

 • LUKA

  14.4.2022 #8 Author

  Sami su krivi sto su obustavili izvoz

  Odgovori

 • STRELAC

  14.4.2022 #9 Author

  Glasali ste ovu vlast,ko vam je kriv sada?

  Odgovori

 • Milisavka

  17.4.2022 #10 Author

  Ne vidim poentu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...