SVETSKI LIDER ONLINE PRODAJE U POTRAZI ZA NOVOM VOJSKOM RADNIKA

Amazon najavio masovno zapošljavanje i bonuse za vakcinisane

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSvetU fokusuVesti

14.5.2021 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 1

Amazon najavio masovno zapošljavanje i bonuse za vakcinisane Amazon najavio masovno zapošljavanje i bonuse za vakcinisane
Kompanija Amazon najavila je zapošljavanje 75.000 radnika u SAD i Kanadi, kao i otvaranje još 10.000 stalnih radnih mesta u Velikoj Britaniji. Amazon će... Amazon najavio masovno zapošljavanje i bonuse za vakcinisane

Kompanija Amazon najavila je zapošljavanje 75.000 radnika u SAD i Kanadi, kao i otvaranje još 10.000 stalnih radnih mesta u Velikoj Britaniji. Amazon će takođe ponuditi jednokratne bonuse u iznosu 100 dolara novim zaposlenim u magacinima i dostavi, ukoliko budu pružili dokaz da su vakcinisani protiv korona virusa.

Zahvaljujući naglom procvatu online prodaje tokom pandemije Amazon je prošle godine angažovao dodatnih 500.000 radnika širom sveta, podseća CNBC. Da bi ispunila ekstreman porast potražnje, kompanija je tokom 2020. godine otvarala nove magacine i centre za vazdušne isporuke širom sveta, a njen osnivač Džef Bezos (Jeff Bezos) postao je najbogatija osoba u svetu.   

Impresivni rezultati kompanije Amazon nastavljeni su i u prvom kvartalu tekuće godine kada je zabeležen rast prodaje za 44 odsto, a njen prihod dostigao je 108,5 milijardi dolara. Prema navodima lista Guardian profit Amazona u prva tri meseca 2021. godine iznosio je 8,1 milijardu dolara ili 2,7 milijardi mesečno. To je 90 miliona dolara dnevno, ili 3,75 miliona na sat.

Izvor: Statista

Amazon nudi radnicima prosečnu platu od 17 dolara po satu, nakon što je kompanija nedavno povećala zarade između 50 centi i tri dolara po satu za više od pola miliona zaposlenih u američkim operacijama. Bonusi za svih 75.000 novozaposlenih sa američke strane Atlantika koštali bi kompaniju 7,5 miliona dolara.   

Amazon nije zahtevao od svojih “starih“ radnika da se vakcinišu, ali im je ponudio bonuse u iznosu od po 80 dolara za dokaz o vakcinaciji. Mnoge druge američke kompanije, uključujući McDonald’s, takođe su ponudile novčane podsticaje zaposlenima koji su se vakcinisali.

Nova zapošljavanja osiguraće da Amazon ima dovoljno zaposlenih širom svojih ispostava i da popuni sve nedostajuće pozicije. Na nekim manje atraktivnim lokacijama Amazon nudi po 1.000 dolara bonusa kako bi privukao nove radnike da potpišu ugovore. Podaci iz aprila, kako prenosi BBC, pokazali su da je Amazon zaposlio značajno manje novih radnika, nego što se očekivalo.

Foto: Youtube screenshot

Sindikat maloprodaje, veleprodaje i robnih kuća, koji je u Alabami pokušao da organizuje prvo sindikalno udruživanje radnika Amazona, ocenio je da kompanija mora da nastavi da zapošljava nove radnike zbog izuzetno velikog prometa. Sindikat je takođe prokomentarisao da plate ne nadoknađuju zaposlenima način na koji se Amazon ophodi prema njima, kao i da ljudi i dalje napuštaju kompaniju.

Amazon, s druge strane, tvrdi da uz pomoć bonusa želi da osigura zdravlje i bezbednost radnika. U mnogim svojim skladištima u SAD, Amazon je organizovao kolektivnu vakcinaciju, nakon što je stopa rasta broja vakcinisanih radnika usporena poslednjih nedelja.

  • Dragana G

    14.5.2021 #1 Author

    Ima i kod nas firmi koje novčano stimulišu zaposlene koji hoće da se vakcinišu, što je potpuno u redu – svaki zaposleni može da odluči da li hoće ili ne, kao što je svuda u svetu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...