kompanije u poslednjih 15 godina uložile oko 19 milijardi evra

Ambasadori Evropske unije i Švedske: Vrata EU su otvorena Srbiji

EUSrbijaVesti

8.3.2023 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ambasadori Evropske unije i Švedske: Vrata EU su otvorena Srbiji Ambasadori Evropske unije i Švedske: Vrata EU su otvorena Srbiji
Ambasadori Evropske unije (EU) i Švedske u Srbiji Emanuele Žofre (Emanuele Giaufret) i Anika Ben David (Annika Ben David) rekli su u sredu u... Ambasadori Evropske unije i Švedske: Vrata EU su otvorena Srbiji

Ambasadori Evropske unije (EU) i Švedske u Srbiji Emanuele Žofre (Emanuele Giaufret) i Anika Ben David (Annika Ben David) rekli su u sredu u Čačku da su „vrata EU otvorena Srbiji“ i da je EU „posvećena da pomogne Srbiji da se što bolje i što pre pripremi za to članstvo“.

Žofre je rekao da su za poslednjih 15 godine mnoge kompanije koje su došle iz EU u Srbiju uložile oko 19 milijardi evra, prenela je Beta.

„Sa druge strane, trgovinska razmena Srbije i EU je u konstantnom porastu i za to vreme izvoz iz Srbije u EU je porastao pet puta“, rekao je Žofre prilikom posete Čačku i dodao da su strane kompanije iz zemalja koje su članice EU došle „zato što veruju u Srbiju“.

Žofre je rekao da je EU ima dugu istoriju saradnje sa Čačkom gde je realizovala više projekata socijalnog stanovanja, pomoći izbeglicama, ekonomske projekte i razvoj Naučno-tehnološkog parka.

On je dodao da je EU sa 670.000 evra pomogla razvoju Naučno-tehnolokog parka gde rade i razvijaju se mnoga mala preduzeća, a za projekat socijalnog stanovanja izdvojila je 1,1 milion evra.

„Sve su to pokazatelji naše velike posvećenosti razvoju Čačka, kao i posvećenosti da pomognemo Srbiji da se što bolje i što pre pripremi za članstvo u EU“, rekao je Žofre.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je rekao da su EU i Vlada Švedske poslednjih nekoliko godina uložile pet miliona evra nepovratno u više projekata u Čačku.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David je rekla da firma „Litopapir“ u Čačku, u vlasništvu švedske kompanije, izvozi u više od 30 zemlja EU i dodala da broj švedskih kompanija u Srbiji neprekidno raste i da ih ima više od 100 koje zapošljavaju 10.000 ljudi.

„EU čini sve da pomogne Srbiji da se ubrza na svom putu ka EU. Vrata su vam otvorena“, rekla je Ben David.

Ambasadori EU i Švedske su u sredu u Čačku posetili švedsku kompaniju za proizvodnju papirne ambalaže „Litopapir“, Naučno-tehnološki park i distributivni centar „Moravski market“, nastao uz podršku EU, gde je više od 20 proizvođača iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Lučana.

  • MIŠKOVIĆ

    9.3.2023 #1 Author

    Kompanije su uložile u svoj profit ne u Srbiju

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #2 Author

    Gledaju oni svoj interes a ne nasu zemlju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...