AMERIČKA DRŽAVA TUŽILA KINU ZBOG EKONOMSKE ŠTETE Pravnici tvrde da sudovi SAD za to nisu nadležni

SvetVesti

22.4.2020 11:31 Autor: Julijana Vincan 0

AMERIČKA DRŽAVA TUŽILA KINU ZBOG EKONOMSKE ŠTETE Pravnici tvrde da sudovi SAD za to nisu nadležni AMERIČKA DRŽAVA TUŽILA KINU ZBOG EKONOMSKE ŠTETE Pravnici tvrde da sudovi SAD za to nisu nadležni
Državni tužilac u Misuriju Erik Šmit (Eric Schmitt) podneo je u utorak građansku tužbu Saveznom sudu istočnog okruga Misurija zbog, kako je naveo, nemara... AMERIČKA DRŽAVA TUŽILA KINU ZBOG EKONOMSKE ŠTETE Pravnici tvrde da sudovi SAD za to nisu nadležni

Državni tužilac u Misuriju Erik Šmit (Eric Schmitt) podneo je u utorak građansku tužbu Saveznom sudu istočnog okruga Misurija zbog, kako je naveo, nemara kineskih vlasti. Tužilac je naveo da su Misuri i njegovi stanovnici izgubili desetine milijardi dolara i traži finansijsku kompenzaciju.

Misuri (Missouri) je prva američka savezna država koja je tužila Kinu zbog načina na koji se nosila sa korona virusom, koji se prvo pojavio u Vuhanu, glavnom gradu kineske provincije Hubej. Stav Misurija je da su postupci Kine doveli do ekonomskih gubitaka Amerike.

„Kineska vlada je lagala svet o opasnostima zarazne prirode Covida-19, ućutkala je uzbunjivače i malo toga je učinila kako bi sprečila širenje bolesti“, naveo je republikanac Šmit i poručio da Kina mora da odgovara za svoje postupke, piše Reuters, a prenosi Tanjug. U tužbi se navodi i da je Kina pogoršala pandemiju time što je „prigrabila maske i ostalu zaštitnu opremu“.

Kina se već suočava sa sličnim tužbama podnetim pred američkim sudovima i u ime američkih biznismena, ali stručnjaci za međunarodno pravo tvrde da će pokušaji da se Kina pozove na odgovornost na američkim sudovima verovatno propasti.

Pravna doktrina nazvana “državni imunitet” nudi stranim vladama široku zaštitu od tužbe na američkim sudovima, izjavio je Tom Ginzberg (Ginsburg), profesor međunarodnog prava na čikaškom Univerzitetu. On smatra „bujica“ tužbi protiv Kine služi političkom cilju za republikanske čelnike pred izbore u ovembru. “Vidimo mnogo ljudi na političkoj desnici koji se fokusiraju na kinesko pitanje kako bi prikrili greške američke vlade”, rekao je Ginzberg.

“Ako Sjedinjene Države žele da tuže Kinu, to će morati da urade pred međunarodnim sudom”, rekla je Kajmene Kajner (Chimène Keitner), profesorka međunarodnog prava na Kalifornijskom univerzitetu. “Ne postoji civilna nadležnost za takve zahteve pred američkim sudovima.”

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...