NOVO CEPIVO OD IDUĆE NEDELJE U UPOTREBI U SAD

Američka Uprava za hranu i lekove spremna da odobri vakcinu Johnson&Johnson

SvetVesti

27.2.2021 12:15 Autor: Vladimir Jokanović 2

Američka Uprava za hranu i lekove spremna da odobri vakcinu Johnson&Johnson Američka Uprava za hranu i lekove spremna da odobri vakcinu Johnson&Johnson
Savetnici za vakcine američke Uprave za hranu i lekove složili su se u petak da preporuče izdavanje hitne dozvole za upotrebu vakcine protiv korona... Američka Uprava za hranu i lekove spremna da odobri vakcinu Johnson&Johnson

Savetnici za vakcine američke Uprave za hranu i lekove složili su se u petak da preporuče izdavanje hitne dozvole za upotrebu vakcine protiv korona virusa komoanije Johnson&Johnson. Savetodavni komitet FDA jednoglasno je odlučio  da preporuči odobrenje za vakcinisanje osoba starijih od 18 godina.

FDA je saopštila da će ubrzano raditi na finalizaciji i izdavanju hitnog odobrenja za upotrebu vakcine Johnson&Johanson, prenosi CNN. FDA je takođe obavestila partnere za logistiku da se pripeme za blagovremenu distribuciju vakcine.

Vakcina Johnson&Johnson će biti treća vakcina protiv korona virusa sa dozvolom za upotrebu u SAD, posle cepiva Pfizer-BioNTech i Moderna. Biće to prva jednokratna vakcina koja će moći da se čuva u običnim frižiderima, što će olakšati njenu distribuciju.

Foto: Tanjug/AP

Nova vakcina testirana je u naprednim kliničkim ispitivanjima na više od 44.000 ljudi u SAD, Južnoj Africi i Latinskoj Americi. Globalno se pokazalo da je efikasna 66 odsto u sprečavanju umerenog do teškog razvoja bolesti. Efikasnost zaštite u SAD iznosila je 72 odsto, a bila je 85 odsto efikasna u sprečavanju teškog oblika bolesti. Niko od onih koji su dobili vakcinu nije umro.  

Preporuka nezavisnog savetodavnog odbora otvara put odobrenju vakcine po hitnoj proceduri. Ukoliko FDA bude izdala dozvolu tokom vikenda, očekuje se da će oko četiri miliona doza početi da se isporučuje u ponedeljak. O mogućnostima hitne upotrebe vakcine govorio je i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), prenosi ABC News.

Savezna vlada će odrediti koliko doza se isporučuje svakoj federalnoj državi, a države će odrediti koji deo populacije ispunjava uslove za vakcinaciju na osnovu raspoloživih zaliha. Najpoznatiji američki lekar za zarazne bolesti i viši savetnik Bele Kuće za Covid-19 Entoni Fauči (Anthony Fauci) rekao je da se raduje još jednoj vakcini. On je rekao da je najvažniji efekat sve tri vakcine što sprečavaju teške oblike bolesti, hospitalizaciju i smrtnost pacijenata.  

  • ZORICA.S

    27.2.2021 #1 Author

    Sa sampona prelaze vakcine da proizvode…

    Odgovori

  • Tina

    27.2.2021 #2 Author

    Odobrenje vakcine po hitnoj proceduri odmah pobudjuje i sumnju da li je mogla da se u potpunosti i ispita

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...