AMERIČKE FIRME PROTIV CARINA KINI Čak 3.500 kompanija tužilo Trampovu administraciju zbog nametanja taksi

SvetVesti

28.9.2020 14:13 Autor: Ljiljana Begović 1

AMERIČKE FIRME PROTIV CARINA KINI Čak 3.500 kompanija tužilo Trampovu administraciju zbog nametanja taksi AMERIČKE FIRME PROTIV CARINA KINI Čak 3.500 kompanija tužilo Trampovu administraciju zbog nametanja taksi
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo je administraciju Donalda Trampa (Donald Trump) zbog nametanja carina Kini teških više od 300 milijardi dolara. Među mnogima ,... AMERIČKE FIRME PROTIV CARINA KINI Čak 3.500 kompanija tužilo Trampovu administraciju zbog nametanja taksi

Čak 3.500 američkih kompanija tužilo je administraciju Donalda Trampa (Donald Trump) zbog nametanja carina Kini teških više od 300 milijardi dolara. Među mnogima , tu su i kompanije kao što su „Tesla“, „Ford“, „Target“, „Walgreend“ i „Home Depot“.

U tužbama, podnesenim Američkom sudu za međunarodnu trgovinu, imenovani su američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer (Robert Lighthizer) i Agencija za carinu i zaštitu granica. Tužitelji osporavaju ono što oni nazivaju nezakonitom eskalacijom američkog trgovinskog rata s Kinom.

Foto: Tanjug/AP

Pravni zastupnici raznih kompanija tvrde da Trampova administracija nije nametnula carine u roku od potrebnih 12 meseci i da nije bila u skladu s administrativnim postupcima.

Kompanije osporavaju administrativni „neograničeni i neograničeni trgovinski rat koji je uticao na milijarde dolara robe koju je uvezena iz Narodne Republike Kine od strane uvoznika iz Sjedinjenih Američkih Država“, kaže se u tužbi proizvođača autodelova „Dana Corp“.

Tužbe osporavaju carine u dve odvojene skupine poznate kao Popis 3 i Popis 4A. Popis 3 uključuje carine od 25 procenata na oko 200 milijardi dolara uvoza, dok je Popis 4A uključivao carine od 7,5 odsto na robu od 120 milijardi dolara.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Jedna od tužbi tvrdi da administracija ne može proširiti carine na drugi kineski uvoz „iz razloga koji nisu povezani s nepoštenim politikama i praksama intelektualnog vlasništva koje je prvobitno istraživala“, piše Seebiz.

Kompanije koje podnose tužbu uključuju proizvođača teških kamiona „Volvo Group“, modnu kuću „Ralph Lauren“, proizvođača gitara „Gibson Brands“, američku jedinicu kompanije „Lenovo“ , „Dole Packaged Foods“, jedinica kompanije „Itochu Corp“, kao i proizvođača opreme za golf „Callaway Golf Co“.

  • Stole

    29.9.2020 #1 Author

    Velika greska je uvoditi carine Kini jer su najjaca sila trenutno na svetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...