Australijska valuta takođe raste zahvaljujući višim cenama gvožđa

Američki dolar blizu šesnaestomesečnog maksimuma u odnosu na evro

NovacSvetVesti

22.11.2021 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američki dolar blizu šesnaestomesečnog maksimuma u odnosu na evro Američki dolar blizu šesnaestomesečnog maksimuma u odnosu na evro
Američki dolar se i danas trguje blizu šesnaestomesečnog maksimuma prema evru, usled rasta zabrinutosti među investitorima u vezi sa uticajem povećanja broja zaraženih virusom... Američki dolar blizu šesnaestomesečnog maksimuma u odnosu na evro

Američki dolar se i danas trguje blizu šesnaestomesečnog maksimuma prema evru, usled rasta zabrinutosti među investitorima u vezi sa uticajem povećanja broja zaraženih virusom Covid-19 u Evropi, pri čemu je Austrija ponovo uvela potpunu blokadu, a Nemačka razmatra da učini isto.

Dolar je na azijskom trgovanju dostigao gotovo najviši nivo od početka oktobra u odnosu na rizičniji australijski i kanadski dolar, a i druge valute vezane za robu su pod pritiskom pada cena sirove nafte, izveštava Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodatnu podršku dolaru pružile su izjave zvaničnika Federalnih rezervi (FED) Ričarda Klaride (Richard Clarida) i Kristofera Volera (Christopher Waller), koji su u petak nagovestili mogući brži tempo smanjenja programa podsticaja usled ubrzanog oporavka privrede i uzavrele inflacije.

Brže okončanje FED programa kupovine obveznica povećava mogućnost za ranije podizanje kamatnih stopa. Trenutno se na tržištu predviđa da će Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) početi da povećava kamate sredinom sledeće godine.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, pokazuje da se trgovalo na neznatno nižem nivou, na 96,148 poena, ostajući tako u okvirima prošlonedeljnog šesnaestomesečnog maksimuma od 96,266 poena.

Evro je oslabio za četvrtinu procenta na 1,12705 dolara, što je njegov najniži nivo u poslednjih 16 meseci.

Američka valuta je porasla jutros za 0,10 odsto prema kanadskom dolaru vezanom za naftu, na 1,2640 kanadskih dolara, približivši se najvišem nivou još od 1. oktobra koji je u petak bio 1,2663 kanadskih dolara.

Australijski dolar se oporavio za 0,22 odsto na 0,72525 američkih dolara, podstaknut rastom cena rude gvožđa, nakon što je ranije pao na 0,72275 američkih dolara prvi put od 6. oktobra.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) verovatno će ove nedelje objaviti svog kandidata za predsednika FED, nakon što je obavio razgovore sa sadašnjim predsednikom centralne banke SAD Džeromom Pauelom (Jerome Powell) i guvernerkom FED Lael Brejnard (Lael Brainard).

Dolar je porastao za 0,1 odsto prema japanskom jenu, koji se takođe smatra sigurnim utočištem, i trgovao se na nivou od 114,15 jena za dolar, što je na sredini raspona u kojem se kretao tokom poslednjih nedelju i po dana.

Na kripto berzama, bitcoin se trgovao za oko 57.500 dolara, konsolidujući se nakon pada sa rekordnog nivoa od 69.000 dolara zabeleženog ranije ovog meseca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...