Nastavljen trend rasta zaposlenosi u SAD

Američki poslodavci otvorili pola miliona radnih mesta u oktobru

SvetVesti

5.11.2021 18:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američki poslodavci otvorili pola miliona radnih mesta u oktobru Američki poslodavci otvorili pola miliona radnih mesta u oktobru
Američki poslodavci angažovali su u oktobru više radnika nego što se očekivalo. Firme su otvorile 531.000 radnih mesta, a stopa nezaposlenosti pala je na... Američki poslodavci otvorili pola miliona radnih mesta u oktobru

Američki poslodavci angažovali su u oktobru više radnika nego što se očekivalo. Firme su otvorile 531.000 radnih mesta, a stopa nezaposlenosti pala je na 4,6 odsto, prema zvaničnim podacima. Brojke o zapošljavanju u septembru takođe su revidirane naviše.


Širenje delta varijante korona virusa i usporen rast, oslabili su zapošljavanje tokom leta, zajedno sa rasprostanjenim oklevanjem dela radne snage pri povratku na posao, prenosi BBC. To je prinudilo mnoge poslodavce da se bore za osoblje i da pokušaju da zadovolje rastuću potražnju.

Mnogi podižu plate kako bi privukli i zadržali osoblje. Iako podaci američkog Biroa za statistiku rada pokazuju da su prosečne plate u privatnom sektoru porasle u oktobru za 11 centi, na 30,96 dolara po satu, ovo skromno povećanje dodatno doprinosi šestomesečnom snažnom povećanju plata.

Rast prosečne zarade od 4,9 odsto u tekućoj godini nadmašuje godišnju inflaciju koja iznosi 4,4 procenta. Revidirani podaci za septembar pokazali su da je tokom meseca zapravo otvoreno 312.000 novih radnih mesta, a ne 197.000 koliko je prvobitno prijavljeno. Brojke za avgust revidirane su sa 366.000 na 483.000.

Biro je saopštio da je ostvaren značajan napredak u sektorima razonode i ugostiteljstva, u profesionalnim i poslovnim uslugama, u proizvodnji, transportu i skladištenju. Podaci pokazuju uzlazni trend, iako je rast broja radnih mesta ispod stopa zabeleženih u prvoj polovini godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...