regenerišu korov samo tamo gde je potrebno

Američkim poljoprivrednicima u prskanju useva pomagaće roboti

AgrobiznisBiznisSvetVesti

20.9.2022 19:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Američkim poljoprivrednicima u prskanju useva pomagaće roboti Američkim poljoprivrednicima u prskanju useva pomagaće roboti
Startap podržan od brazilske milijarderske porodice Trajano udružio se sa platformom za e-trgovinu Farmers Business Netvork kako bi američkim poljoprivrednicima ponudio robote koji prskaju... Američkim poljoprivrednicima u prskanju useva pomagaće roboti

Startap podržan od brazilske milijarderske porodice Trajano udružio se sa platformom za e-trgovinu Farmers Business Netvork kako bi američkim poljoprivrednicima ponudio robote koji prskaju obolele useve.

Solinftecovi roboti, koji rade uz pomoć energije solarnih panela, su autonomni i dizajnirani da primenjuju đubriva i sredstva za ubijanje bolesti sa korova samo tamo gde je to potrebno. Kompanija je saopštila da tehnologija, koja se već koristi u Brazilu, može smanjiti upotrebu proizvoda za čak 70 odsto. Kao rezultat sporazuma, obe kompanije će raditi sa poljoprivrednicima u SAD na komercijalizaciji robota i razvoju novih metoda za agrohemikalije koje će se koristiti sa robotskom tehnologijom, piše Bloomberg.

„Verujemo da možemo da zadovoljimo potražnju za lokalizovanom primenom, smanjujući kompresiju tla, sa manjom i jeftinijom opremom“, rekao je Leonardo Karvaljo (Leonardo Carvalho), direktor operacija za Solinftec. Kompanija već opslužuje proizvođače šećerne trske, soje, kukuruza, pamuka i kafe u Brazilu.

Solinftec podržava brazilska porodica Trajano, koja je zaradila bogatstvo kroz maloprodaju. Tehnologija startapa koristi veštačku inteligenciju za analizu useva i vremena, određujući kako da se najefikasnije koriste hemikalije i seme.

Solinftec trenutno opslužuje 8,9 miliona hektara, ali kaže da može dostići preko 124 miliona hektara u narednih nekoliko godina sa jačanjem posla kroz razna partnerstva.

Kompanija već ima 30 robota koje će isporučiti proizvođačima na proleće 2023. godine, pored onih koji se testiraju ove godine, rekao je Karvaljo.

Ove godine, Solinftec je dobio 60 miliona dolara od privatnih investitora u kapital The Lightsmith Group i Unbok Capital, koji upravlja investicijama za porodicu Trajano, i prodao je oko 27 miliona američkih dolara zelenih obveznica. Runda serije C će se održati krajem ove godine, a kompanija očekuje da će dostići procenu od milijardu dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...