Popularni telefon će biti dostupan od sredine novembra

Apple ograničava proizvodnju iPhone 13 zbog nestašice čipova

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

13.10.2021 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Apple ograničava proizvodnju iPhone 13 zbog nestašice čipova Apple ograničava proizvodnju iPhone 13 zbog nestašice čipova
Kompanija Apple će najverovatnije ograničiti proizvodnju iPhone 13 za 2021. godinu na 10 miliona telefona. Razlog je produžetak nestašice čipova koji pogađa glavni proizvod... Apple ograničava proizvodnju iPhone 13 zbog nestašice čipova

Kompanija Apple će najverovatnije ograničiti proizvodnju iPhone 13 za 2021. godinu na 10 miliona telefona. Razlog je produžetak nestašice čipova koji pogađa glavni proizvod ove kompanije, navode izvori upućeni u situaciju. 

Kako je planirano, u poslednja tri meseca 2021. godine trebalo je da se proizvede 90 miliona novih iPhone modela. Ipak, iz ove kompanije su nedavno obavestili partnere proizvođače da će konačni broj biti znatno niži jer kompanije Broadcom Inc. i Texas Instruments Inc. imaju poteškoće kada je u pitanju isporuka komponenti, saznaje Bloomberg od izvora koji nisu želeli da budu identifikovani zbog trenutne situacije u kompaniji Apple.

Ovaj tehnološki gigant jedan je od najvećih kupaca čipova na svetu, te od njega zavisi i ritam lanaca nabavke kada je elektronika u pitanju. Međutim, i pored jake kupovne moći, Apple se bori sa prekidima u isporukama koji su imali pogubne efekte na brojne industrije širom sveta. Većina proizvođača čipova upozorava da će potražnja nastaviti da premašuje proizvedene zalihe i sledeće godine, a potencijalno i duže.

Apple od kompanije Texas Instrument (TI) nabavlja displeje, dok je Broadcom njihov dobavljač za wireless komponente. Vrsta TI čipa čija je proizvodnja opala neophodna je za funkcionisanje OLED ekrana na najnovijem iPhone-u, a osim toga, Apple ima problema i sa nedostatkom komponenata drugih dobavljača.

Vrednost akcija Apple-a opala je za 1,6 odsto, odnosno na 136,27 dolara, nakon što je Bloomberg objavio ovu vest. Akcije Broadcom-a i TI-a su takođe pale.

Planirano je da trenutne porudžbine budu isporučene sredinom novembra, kako bi Apple mogao da dostavi novi iPhone korisnicima pre praznične sezone. Očekuje se da će poslednji kvartal u godini najbolja prodajna sezona za Apple do sada, te da će ostvariti oko 120 milijardi dolara prihoda, što je za sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kao što je pomenuto, nestašica čipova nije uticala samo na broj iPhone telefona koji će se uskoro naći u prodaji. Čuvene automobilske kompanije iz Japana Toyota i Honda sada su primorane da ograniče proizvodnju.

Upravo zbog toga, japanske vlasti su najavile da će subvencionisati polovinu od oko 800 milijardi jena (7 milijardi dolara) za novu fabriku koju kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing i Sony planiraju da izgrade u Kumamotou na zapadu Japana. Ova fabrika će početi sa radom 2023. ili 2024. godine i proizvodiće čipove koji se koriste za vizuelne senzore u kamerama, kao i za automobilske i druge vrste čipova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...